696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kadroya geçen binlerce işçi, uzun süredir nakil ve tayin hakkı verilmemesi nedeniyle mağdur durumda bulunuyor. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır. Nakil ve tayin hakkı olmayan 696 KHK'lı işçiler, eşlerinden, çocuklarından ve sevdiklerinden uzakta yaşamak zorunda kalıyorlar.
Hak-İŞ Konfederasyonu ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin yaşadıkları sorunu çözmek için somut bir adım atmamış ve konuyu gündeme getirmemiştir. Bu durum, binlerce mağdurun aile birliklerinin tamamen yok olmasına neden olmuştur. Eşlerine, çocuklarına ve sevdiklerine hasret kalan 696 KHK'lı işçiler, Temmuz ayında çıkacak olan torba yasasından faydalanmak istiyorlar.
TAYİN VE NAKİL HAKKI VERİLSİN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her konuşmasında aile birliğine önem verdiğini ve bu konuda hassas olduğunu belirtmiştir. Ancak 5 yıldır 696 sayılı kanun ile KHK'den kadroya geçen işçiler ailelerinden uzakta yaşamak zorunda kalmaktadır. Mağdurlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuyu çözeceğine inanarak seslerini duyurmak için olağanüstü bir çaba göstermektedirler.
696 KHK'lı işçiler, eşlerinin başka il ya da ilçede olmasını, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle tayin ve nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır. Ancak mevcut mevzuata göre 696 KHK'lı işçilere bu haklar verilmemektedir.
Mağdurlar, işçi haber kaynakları aracılığıyla taleplerini ve yaşadıkları mağduriyeti duyurmaya çalışmaktadırlar. 696 KHK'lı işçiler, seslerine ses olunmasını ve haklarına kavuşabilmek için toplumun desteğini aramaktadırlar. Nakil ve tayin hakkının sağlanmasıyla birlikte aile birliklerinin korunmasını ve işçilerin sosyal hayatlarının düzenlenmesini umut ediyorlar. Bu konudaki gelişmeleri ve çözüm sürecini ilerleyen dönemlerde birlikte göreceğiz.