Eski kamu işçileri ve İŞKUR işçilerinin aksine 696 sayılı KHK 127. maddesi ile 04.02.2018 tarihinde kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan işçilerin tayin hakkı olmaması, meslek kodu mağduriyeti ve zorunlu emeklilik şartı nedeniyle oluşan mağduriyeti çığ gibi büyüyor.
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurumlarında çalışan bazı işçiler, 2017 yılında "sürekli işçi" statüsüne geçirildi. Ancak 2018 yılında çıkarılan bir yönetmelikle, yaş, prim ve hizmet süresi gibi şartları sağlayan işçilerin emekli edilmesi zorunlu hale geldi.
Bu durum, 696 KHK'lı işçiler arasında eşitsizlik ve mağduriyet yarattı. İşten çıkarılan işçiler, Anayasa'ya ve İş Kanunu'na aykırı olan bu uygulamaya karşı çıkarak, isteğe bağlı olarak çalışmaya devam etmek istediklerini belirtiyor. 696 KHK'lı işçiler, iş gücüne katkıda bulunabileceklerini ve hak ettikleri emeklilik maaşını alabilmek için yasal bir düzenleme talep ediyor.
Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor.
Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor.
Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 4-D'li kamu işçileri hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 4-D'li kamu işçilerinin tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.
4-D'li kamu işçileri, diğer kamu çalışanlarıyla eşit haklara sahip olmak için tayin hakkını istemektedir. Kamu çalışanları, eşlerinin sağlık veya eğitim durumlarına göre başka illere tayin olabilmektedir.
Meslek kodu, tayin, zorunlu emeklilik sorunun çözülmesi bekleyen 696 KHK'lı işçiler yaptıkları şu paylaşımla yetkililere sesleniyor.
696 khk kapsamında 2018 yılından bu yana MAĞDURİYET yaşayan ve içinde bulunduğu maddenin özlük haklarını kullanmayan tek işçi sınıfı olarak hakkımızın iadesini istiyoruz . Türkiye Yüzyılı İşçi mağduriyetlerinin son bulduğu bir dönem olsun!!! @RTErdogan @dbdevletbahceli pic.twitter.com/PxoJtSuGaY
— Tülin Özer (@tlnozr44) November 26, 2023