2017 yılında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belirlenen şartlara ve yönteme uygun olarak, alt işverenlerle çalışan şirket personeli, çalıştıkları kurumların "sürekli işçi" kadrosuna geçirilmişti. Ancak, 2018 yılında 2 Nisan tarihinden sonra, yaş, prim ve hizmet yılı gibi gerekçelerle 42, 45, 47, 50 ve 52 yaşlarındaki çalışanlar, zorla emekli edilerek çalışma hayatları sona erdirilmiştir. Bu kişilerin kurum tarafından tek taraflı olarak iş akitleri feshedilmiştir.
TEKRAR İŞBAŞI YAPMAK İSTİYORLAR
Anayasa eşitlik ilkesi ve İş Kanunu'na aykırı bir şekilde uygulanan bu işlem, binlerce insanın mağduriyetine yol açmıştır. Sosyal güvenlik hakkı, Anayasa tarafından güvence altına alınmış temel bir haktır. Bu vesile ile zorunlu bir şekilde emekli edilen vatandaşlara, çalışma hayatında aktif görev alabilecekleri bir şans tanınmalı, isteyenin işbaşı yapması için kanuni bir düzenleme hayata geçirilmelidir.
ZORUNLU EMEKLİLİK MAĞDURİYET YARATTI
İşçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya alınmalarına rağmen 40'lı yaşlarda zorunlu emekli edilmeleri nedeniyle prim gün sayılarını yeterince yükseltememişlerdir. Bu da emekli aylıklarının 7500 TL seviyesinde kalmasına yol açmıştır. Bu durum nedeniyle mağduriyeti her geçen gün artan vatandaşlar iş barışının sağlanması için adil bir çözüm bulunmasını istiyor.