Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 750 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinin taleplerinin tam karşılanmaması nedeniyle mağduriyetler devam ediyor.
2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün öncesinde sendika başkanlarına seslenerek taleplerinin karşılanmasını bekleyen 750 bini aşkın kamu işçisi aradan aylar geçmesine rağmen yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Bekledikleri maaşı alamayan işçiler mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşarken aldıkları maaşın düşüklüğü nedeniyle ek zam yapılmasını talep ediyor.
Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.
Son yıllardaki ekonomik sıkıntılarla beraber, çalışan tüm kamu işçilerinin alım gücü düşmüştür. Türk İş’in Hak-İş ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapmış olduğu 2023-2025 kamu çerçeve protokolünde, alınan zam oranın belirli bir çoğunluğu memnun etmiş gibi gözükse de kamu işçileri mevcut ekonomik şartlarda maaşlarıyla geçinmenin zorlaştığını belirterek ek zam yapılmasını talep ediyor.
Kamu işçileri, mart ayında aldıkları zammın 5 ay içerisinde ürünlere ve hizmetlere yapılan zamlar karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitmesi, değerinin çok üstünde olan ev kiraları, marketlerde her gün değişen fiyat etiketleri son 3 ayda 2 katına çıkan akaryakıt fiyatları sebebiyle, hayatlarının her alanında zorunlu olarak ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere ulaşmanın gün geçtikçe zorlaştığını belirtmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulunmuştu.
Ancak aradan geçen 5 aylık sürede kamu işçileri mevcut ekonomik düzende geçim sıkıntısı yaşamaya başladı.
Asgari ücrete %54 oranında zam yapıldığını belirten işçiler, mevcut çalışma şartlarında aldıkları ücretin yetersiz olduğunu ve ücretlerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade ederek maaşlarına ek zam talebinde bulunuyorlar.
Görüşmelerde kamu işçilerini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile işvereni temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri arasındaki pazarlık kamu işçilerini memnun etmedi.
Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam talep ediyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor.
750 bin kamu işçisi yeni zamlar dahil 30 yıllık işçi bile 23 bin lira maaş almakta. Mevcut enflasyon ortamında maaşların yetmediğini, vergi dilimleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten 750 bin kamu işçisi ek zam bekliyor.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yeni asgari ücret hakkında birçok değerlendirmede bulundu ancak uzun zamandır ek zam talep eden kamu işçilerini dikkate almadı. 750 bini aşkın kamu işçisi yeni asgari ücret öncesinde kendilerine ek zam yapılmasını istiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenen işçiler enflasyonla birlikte mevcut maaşlarıyla geçim sıkıntısı yaşadıklarını, Kamu Çerçeve Protokolü'nde alınan kararlardan memnun olmadıklarını belirterek kamu işçilerine ek zam yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nda Bağ-Kur, memur ve emekli zammı, evlilik kredisi gibi konular gündeme getirildi. Uzun zamandır ek zam talebiyle yetkililere seslenen kamu işçilerine ek zam konusu gündeme alınmazken 750 bini aşkın kamu işçisi yılbaşında önce ek zam taleplerinin dikkate alınmasını istiyor.