"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.398.454 %-1.47
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri 750 bin kamu işçisinin talepleri dikkate alınacak mı?

750 bin kamu işçisinin talepleri dikkate alınacak mı?

750 bin kamu işçisi mevcut çalışma şartlarından memnun olmadıklarını belirterek zam, ek protokol, gelir vergisinde adalet gibi düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. Peki kamu işçisinin talepleri dikkate alınacak mı?

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 750 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinin taleplerinin tam karşılanmaması nedeniyle mağduriyetler devam ediyor. 

Kamuda çalışan 750 bini aşkın işçiyi ilgilendiren çerçeve protokol anlaşması için Türk-İş’in kurduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu'nun ardından alınan kararlardan memnun olmayan işçiler birçok konuda mağduriyet yaşadıklarını belirterek sendika başkanları ve yetkililerden tam çözüm talep ediyor.

Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam taleplerinin yanı sıra tayin hakkı, meslek kodu mağduriyetinin çözülmesi, gelir vergisinde düzenleme gibi taleplerde bulunuyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor. 

Uzun süredir birçok mağduriyet yaşayan kamu işçileri Meclis'te görüşmelerin başlamasının ardından TBMM'den şu konularda düzenleme talep ediyor:

  • 696 KHK Hükümleri ve maddeleri iptal edilip 375 Sayılı Kanun 23., 24.Maddelerinin kaldırılması 
  • Tayin hakkı 
  • Meslek kodlarının Değiştirilmesi, 696 KHK işçilerinin ihalesi ile fiilen yaptığı işlerin birbiriyle uyumlu hale getirilmesi. Meslek kodu sorunu yüzünden görevden el çektirilen işçilerin eski işlerine iadesi
  • Görev Tanımları 
  • Ünvan Değişikliği Sınavı 
  • Diploma ve kıdem farkı verilmesi 
  • 40 saat çalışma, eşit çalışma hakkı 
  • Belediye işçilerinin norm kadroya geçirilmesi 
  • 696 KHK ve İŞKUR ayrımının kaldırılması 
  • Özel güvenlik kartlarını Kurum tarafından karşılanması herhangi bir sebeple kart yenilenmesi olmayan işçilerin meslek kodlarının değiştirilmesi 
  • Zorunlu Emekli Mağdurlarının İşlerine iade edilmesi 
  • Üniversiteli işçilerin isteklerine göre memur kadrosuna geçirilmesi 
  • Vergi dilimlerinin sabitlenmesi 
  • Hangi sendikaya üye ise o sendikaya aidat kesilmesi

Meslek kodu mağduriyeti çözülecek mi?

Meslek kodları, ilk göreve dayanarak belirlenen bir ölçüttür. Ancak, zaman içinde iş gereksinimleri ve çalışanların yetenekleri doğrultusunda görev değişiklikleri kaçınılmaz hale gelebilir.

Çalışanların görevi ne kadar değişirse değişsin, meslek kodları aynı kalıyor. Bu durum, çalışanların gerçek yetenekleri ve sorumluluklarına uygun bir şekilde değerlendirilmesini engelliyor.

Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor.

Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor. Bu süreçte işten çıkartılan işçiler ise kendi işlerine uygun meslek kodlarıyla işlerine geri dönmek istiyor. 

Meslek kodları, çalışanların verimliliğini ve kalitesini artırmak için uygun ve güncel olmalıdır. Meslek kodları konusunda mağduriyet yaşayan çalışanlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. Meslek kodu mağdurları yaşadıkları mağduriyeti yetkililere bildirmek için sosyal medya ve diğer platformlarda etkinlikler düzenliyor.

Zorunlu emeklilik mağdurları çözüm talep ediyor!

296 Sayılı KHK'nın sonucunda 2 Nisan 2018 tarihinde bütün belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışan işçiler belediye şirket işçiliğine geçiş yapmış oldu.

2018'in Nisan ayında daha önce hiçbir şekilde Türkiye'de uygulanmamış bir yasayla karşı karşıya kalan belediye şirket işçileri zorunlu emeklilik diye bir Kanun Hükmünde Kararname'den kaynaklı bir düzenleme ile karşılaştı. Bu düzenleme belediye yöneticilerine “KHK ile geçişi yapılan 600 bin işçinin, emeklilik maaşı almaya hak kazandığı gün işine son verme”  zorunluluğu veriyor. 

Daha sonra bu yasanın üzerine EYT çıkınca, 44-45 yaşında insanlar zorunlu emeklilik diye bir yasa ile karşı karşıya kaldılar. Yani 25 yılımı ve prim gününü dolduran işçiler adeta apar topar emekli edildi. Belediye yöneticileri kararıyla genç yaşlarda zorunlu emekli olan işçiler maddi ve manevi sıkıntı sürecine girdi. Zorunlu emekliliğe karşı binlerce işçi mahkemelerin yolunu tuttu. 

İşçiler 2018'in Nisan ayından 2023'ün Mart ayına kadar bu şekilde zorla emekli edildiler. İşçilerin, 2023 Mart'ında mahkemeleri kazanıp sosyal medya ve siyasi partiler üzerinde ciddi bir basınç kurumasının ardından çıkan kanunla, 2023 Mart'ından itibaren zorunlu emeklilik kısmını kaldırıldı.  

Ancak zorunlu emekliliğin kaldırılması belediye yöneticilerini durduramadı. İşçiler, belediye yöneticileri tarafından zorlandıkları emekliliği kabul etmeyince Kod-8’den resen emekli edilmeye başladı. 

İşçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya geçmelerine rağmen 40'lı yaşlarda emekli edilmeleri yüzünden prim gün sayılarını arttıramamışlardır. Bu da emekli maaşlarının 7500 TL civarında kalmasına neden olmuştur. Bu durumda mağduriyeti büyüyen vatandaşlar iş barışının sağlanması için adaletli bir çözüm bekliyorlar.

İşten çıkarılan işçiler, Anayasa'ya ve İş Kanunu'na aykırı olan bu uygulamaya karşı çıkarak, isteğe bağlı olarak çalışmaya devam etmek istediklerini belirtiyor. 696 KHK'lı işçiler, iş gücüne katkıda bulunabileceklerini ve hak ettikleri emeklilik maaşını alabilmek için yasal bir düzenleme talep ediyor.

Kadro bekleyen taşeron işçiler

  • Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
  • Hastane bilgi işlem personelleri,
  • Taşeron belediye şirket işçileri,
  • ASM Grup Elemanları,
  • VAKIFBANK güvenlikleri,
  • Kamu çağrı merkezi çalışanları,
  • Kiralık araç şoförleri,
  • Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
  • PTT taşeron işçileri,
  • Taşeron itfaiyeciler
  • TİGEM taşeron işçileri
  • Kamu sosyal tesis çalışanları
  • Türk Telekom taşeron firma çalışanları
  • Zabıtalar
  • PIKTES taşeron işçileri
  • Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.

Seçim öncesinde taşerona kadro vaadi verilmesine rağmen, bu vaadin henüz gerçeğe dönüşmemesi, işçiler arasında hayal kırıklığı oluşturuyor. İşçiler, uzun süredir bekledikleri adil çalışma koşullarına ve sosyal güvenceli iş haklarına yeni yılda kavuşup kavuşmayacaklarını merakla bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *