"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2509 %-0.03
37,0458 %0.06
2.300.559 %-0.798
3.016,50 -0,38
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz'den EYT açıklaması

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz'den EYT açıklaması

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, katıldığı TV programında EYT ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz TV100'de yayınlanan Pazar Siyaseti programına katıldı. Sunucu Pınar Işık Ardor'un sorularını yanıtlayan Demiröz, EYT hakkında açıklamalarda bulundu. 

''Henüz öyle bir çalışma yok''

''Şimdi EYT'lilerle ilgili bakanlığın bazen çalıştığını duyuyoruz ama somut bir öneri henüz ortaya çıkmış mı çünkü kanunları biliyorsunuz artık meclisteki milletvekilleri olarak bizler yapıyoruz. Yani bir ihtiyaç hasıl olur bize söylerler çalışmalarını da verirler. Otururuz biz bir kanun hazırlarız. Henüz öyle bir çalışma yok. Fakat bakanlık içerisinde bütün bakanlıklar zaten boş durmaz çalışır bu konuda. En azından ne getiriyor, yükü nedir? bir analiz yapmak açısından var. Şimdi aslında  EYT  ile ilgili konu şu, Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi biraz yanlış anlaşılıyor. Zannediliyor ki emekliler diyor ki işte biz bütçeden herkes alıyor biz niye almıyoruz. Aslında bu bir kapalı devre. Normal bütçe dışında bir sandık. Yani birileri, çalışanlar şimdi çalışan emeklisi, bağkurlusu, sigortalısı oraya prim öder ve o primler birikir emeklilere ödenir. Tabi bizim geçmişte 33 yaşında kadınlarımızı, 38 yaşında erkeklerimizi emekli yapan bir ülkeydik. Şu anda 13 milyon emeklimiz var. Biz ne yapıyoruz? Çalışan sayımız bizim 26-27-28. Şimdi 26 bin kişi ödüyor. 13 bin kişiye o para ödeniyor. Ne oluyor iki kişinin parasıyla iki kişi bile gelmiyor. Bir kişiye ödemek zorundayız.

''Bence iyi bir sistem''

Vedat Demiröz Almanya örneği vererek açıklamalarına şöyle devam etti, ''Ama gelişmiş ülklerde 4 kişi çalışan 1 emekli var. Yani normalde 30 milyon çalışana 7.5 milyon emekli olması lazım. Standart bu. Tersi olunca çok sayıda emekliyi bırakın emekliyi bir de ölenlerin diğer kalanlarına verilen ödemeler var. Bunları toplarsanız iki kişinin parası bir kişiye gidiyor. Veren de fazla veriyor alan da az alıyor. Devlet bunlara katkı veriyor. Biz geçen yıl 259 milyar ana bütçeden mecburen sosyal güvenlik kurumlarına para göndermişiz. Onun için bu sistemi 74'te 90'lı yıllarda Demirel iki kere oy kaygısıyla bozdu. Ve iskeleti bozulduktan sonra 1999 yılında AK Partiden önce ki o zaman Yaşar Okuyan zamanında böyle bir sistem kuruldu. Bence iyi bir sistem.''

Vedat Demiröz, sunucu Pınar Işık Ardor'un, Şu anda EYT'lilerde yaş ortalamasını biliyor musunuz? sorusuna şöyle yanıt verdi: 

''Yani şu anda 56 civarında, ortalama 54-56, kadınların 51-56. Almanya'da ise 65. Bu sistem bu sene mesela genel bütçeden 287 milyar lira tekrar aktaracağız Sosyal Güvenlik Kurumuna. Yani bütçenin açıklarından birisi Sosyal Güvenlik Kurumu. Sağlık da var tabi. Almanya'da Gerhard Schröder bunu halletti ve adam iktidardan gitti. Merkel geldi rahat etti. Bizim de çözmemiz lazım. 1999 yılında başladı, 25-26 sene sonra bu iş oturacak, o da 2024-2025.''

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *