Belli bir ücret karşılığında çalışanın, işveren ile yaptığı sözleşmeye 'iş akdi' adı verilir. Çalışan ya da işveren belli bir sebepten dolayı, yazılı ya da sözlü olarak işinin bitmesini talep edebilir ve bu da iş akdinin feshedilmesi olarak ele alınır. Ali Duman, stajyer ve çıraklar için iş akdi konusuna ilişkin açıklama yaptı.
"ÇIRAK VE STAJYERLERE İŞ AKDİ VERİLDİ DEMEKTİR"
İş akdi meselesine değinen Ali Duman, "Sayın Bakan'ın son iki konuşmasında staj akdi ile alakalı açıklama yapmıştı. "Stajyerlerde iş akdi yok, Staj şu an bizim gündemimizde yok" denilmişti. İş akdiyle ilgili çok önemli bir mesele var onu altını çizmek istiyorum. İş haddinin temel unsuru işçi ile işveren arasında ücret ilişkisinin olmasıdır. Stajyer eğer ücret alıyor ise staklık eğitim merkezinde diğer çıraklar yaptıkları zaman üctet alırlar. Stajyerler de bir yerde çalıştıkları zaman ücret alırlar. Hatta kasım ayı içerisinde (yanlış hatırlamıyorsam) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlik gruplarında toplanarak şunu söylemişti; "stajyer ücretleri asgari ücretin üçte bir oranı asgari ücrete çıkarıcaz" demişti. Dolayısıyla çıraklara ve stajyerlere işveren tarafından bir ücret verildiği kesinse yani bir çırak ve stajyer işyerinde bulunduğu sürede ücret aldımışsa iş akdi aldı demektir.
KURSİYERLER İŞ AKDİNDEN YARARLANAMAZ
"Sadece kursiyelerde meslek edinmeyle alakalı İŞKUR'un verdiği kolaylıklar çerçevesinde kursiyerler de işyerinde bulunuyor. Onların ücretleri İŞKUR tarafından ödeniyor. Yani işveren tarafından ödenmediği için sadece kursiyerlerde iş akdi kurulmamış diyebiliriz."
İş akdinin temel unsuru işçi ile işveren arasında ücret ilişkisinin olmasıdır.
— 5VakitHayat (@5VakitHayat) December 27, 2022
Stajyer ve Çırak eğer ücret almışsa İş Akdi oluşmuş demektir.
Biz kursiyer bursiyer öğrenci değil Mağduruz Sayın @vedatbilgn#StajSskBaşlangıcıOlsun pic.twitter.com/8nKoUiafhH