"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Alman otomotiv sektöründe şok: Volkswagen, işçilerle karşı karşıya

Alman otomotiv sektöründe şok: Volkswagen, işçilerle karşı karşıya

Almanya'da yaklaşık 130 bin Volkswagen çalışanını temsil eden sendika liderleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlangıcında otomotiv devine karşı ciddi uyarılarda bulundu.

Altı fabrikada yürütülen görüşmelerde sendikalar, Volkswagen'in işçileri işten çıkarma planlarının tarihi bir hata olacağı konusunda sert bir dil kullandı ve grev tehdidinde bulundu.

Volkswagen, bu ayın başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde Almanya'daki bazı fabrikalarını kapatmayı planladığını açıklamıştı. Bu adım, Almanya’daki otomobil sektöründe adeta bir deprem etkisi yarattı. Ayrıca, 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırma kararı da tartışmalara neden oldu. Şirket, yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü düşürdüğünü ve satışların azalmasına yol açtığını belirterek bu kararı savundu.

2020'de Türkiye’deki fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen, bu kez Almanya'da fabrikalarını kapatma planıyla karşı karşıya. Alman sendikası IG Metall ise bu kararlara sert tepki gösteriyor. Hannover’de başlayan toplu iş görüşmelerinde, sendika, iş güvencesinin 2030'un ötesine taşınmasını ve işçilerin ücretlerine %7 oranında zam yapılmasını talep ediyor.

"YÖNETİM KURULUNA GERÇEKTEN ZOR ANLAR YAŞATACAĞIZ"

Volkswagen’deki işçi temsilcileri, yönetimi ve hükümetin desteğini çekmesini suçlayarak, işten çıkarmalara karşı direneceklerini belirtti. IG Metall’in baş müzakerecisi Thorsten Gröger, Hannover’da yaptığı açıklamada, "İyi bir çoban koyunlarına bakar ve onları bir arada tutar. Volkswagen'in çobanı ise onları derilerini yüzmekle ve sonra da bir kasırgada dışarı atmakla tehdit ediyor" ifadelerini kullandı. Gröger, gerekirse on binlerce Volkswagen çalışanının 1 Aralık'tan itibaren fabrikaların önünde ve sokaklarda olacaklarını söyledi. Kışın gelmesiyle birlikte yönetim kuruluna zor anlar yaşatacaklarını da sözlerine ekledi.

Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise şirketin tarihsel olarak sendikalardan sağlanan fonlarla büyüdüğüne dikkat çekti. Cavallo, "Nazilerin o dönemde işçi hareketinden çaldığı bu sermaye, on yıllar boyunca milyarlarca avroya ulaşabilirdi. Bu para bizim paramız ve bugün Volkswagen Grubu'nda bulunuyor" diyerek işçilerin haklarını savundu.

Cavallo, Volkswagen yönetimiyle uzlaşmaya açık olduklarını ancak işçiler için uygun bir çözüm bulmanın artık şirketin elinde olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *