"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Amasra maden faciasında avukattan skandal sözler

Amasra maden faciasında avukattan skandal sözler

43 işçinin can verdiği Bartın Amasra maden faciasıyla ilgili duruşmada sanık avukatı Çağla Dursun, bir madenci yakınına "Başınıza gelenleri hak etmişsiniz." diye bağırarak "Nereye şikayet ederseniz edin, bana kim ne yapabilir?" ifadelerini kullandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin can vermesine, 9 işçinin ise yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili 8’i tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması ikinci gününde de sürdü.

Evrensel'den Hilal Tok'un haberine göre TTK işçilerinin üye olduğu GMİS (Genel Maden İşçileri Sendikası) temsilci ve yönetiminden davayı takip eden kimse gelmedi. Katliamda hayatını kaybeden Suat Demirkıran'ın yakını sendikanın tutumuna tepki göstererek "korktukları için gelmemişlerdir" dedi.

Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşma salonun küçük olmasından dolayı adliye koridorunda devam etti. Duruşmaya Sanık Cihat Özdemir'in avukatı müdafi Miraç Yıldız ile devam edildi.

"NASIL SAVUNUYORSUNUZ BU KATİLLERİ?"

Avukat Yıldız'ın savunmasının ardından aileler tepki gösterdi. Madende grizu patlamaların olağan olduğunu söyleyen Yıldız, ocak açılmadan yargılamanın olamayacağını söyledi. Aileler, "Nasıl savunuyorsunuz bu katilleri, hayatımızı gençliğimizi bitirdiniz, bunlar çıkarsa ben bunu çocuğuma anlatamam, benim çocuğum baba diye sayıklıyor" diye tepki gösterdi. Ailelerin tepkisi üzerine sanık avukatları masumiyet karinesini öne sürerek ailelerin dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme salonunda yükselen tansiyonda fenalık geçirenler oldu.

"BU KOŞULLARDA YARGILAMA YAPILAMAZ"

Müşteki vekilleri salonun uygun olmadığını, avukatların bilgisayarlara ulaşamadığını, zabıt tutulmadığını davanın ertelemesi gerektiğini söyleyerek heyete, "Burada yargılama, kayıt güvenliği yok", "Bu koşullarda yargılama yapılamaz" diye seslendi.

Mahkeme heyeti ise, "Elimizden ancak bu geliyor, spor salonunda olsa sadece bir tık iyi olacaktı çok da bir fark olmayacaktı. Şu an en büyük sıkıntımız müşteki yakınlarının müdahalesi" dedi.

Müşteki yakınları salondan, "Sarayın avukatını uyarın" diye bağırarak sanık avukatlarını gösterdi.

KAÇAK KÖMÜR AYRINTISI ORTAYA ÇIKTI

İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci ifadelerinde “Lavara sokmadan kuyunun dibine çıkardıkları yığılı kömürü çıkarmamızı TTK Genel Müdürlüğü, Müessese Müdürüne söylemiş kendisi bana iletti. Lavara sokmadan en fazla 300-400 ton kömür çıkarmışızdır. Kazım Eroğlu biliyordu bu şekilde kömür çıkardıklarımızı, emekli olan müdür yardımcısı da biliyordu” diyerek kaçak kömür üretildiğini söyledi.

Ekmekçi'nin sorgusu, avukat Evren İşler'in sorularıyla devam etti. İşler, "Amasra'da herkes, kaçak üretim sonucu çıkarılan kömürün Bartın Valiliği tarafından yardım amacıyla dağıtıldığını söylüyor. Bu iddia doğru mu?" diye sordu. Ekmekçi "Bilmiyorum, ocağın önüne yığılan kömürler paketlenmedi" yanıtını verdi. O sırada salonda bulunan madenci yakınları "Yalan söylüyor, iddia doğru" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, İşler'in sorusuna, "Aynı şeyleri sormayın" diyerek müdahale etti.

Avukat Evren İşler, fazla çıkarılan kömürün üretim baskısı ortaya çıkarıp çıkarmadığını, siyasi çıkar amaçlı dağıtıldığına ilişkin iddiaları sordu, sanık bunu bilmediğini kendisine gelen talimatlara göre hareket ettiğini söyledi.

“MASKE EĞİTİMLERİ MAKET ÜZERİNDEN, MASKELER AÇILMADAN YAPILMAKTADIR”

"İş güvenliği eğitimleri yeterlidir" diyen Ekmekci'ye, 19 işçinin zehirlenerek öldüğünü, işçilerin maskelerinin takılmadığı, maske eğitimlerinin sadece teorik olduğuna dair tanık ifadelerini hatırlatan Ankara Barosu avukatı Emine Ak'a Ekmekci'nin yanıtı, “Maske eğitimleri maket üzerinden, maskeler açılmadan yapılmaktadır, doğru. Çünkü gerçek maskelerin maliyeti çok yüksektir. Bunun kararını verecek merci ben değilim” dedi.

"Hangi güçler var arkanda, kimi aldın arkana" diye Selçuk Ekmekci'ye tepki gösteren aileler arasından bir kadın mahkeme başkanının talimatıyla dışarı çıkarıldı.

GÖSTERİLEN SENSÖR YERLERİ YANLIŞ ÇIKTI

Dava iş güvenliği baş mühendis Volkan Soylu’nun harita üzerinde gösterdiği detaylara göre, daha önce  iddianameye giren harita üzerindeki sensör yerlerinin bilgisinin yanlış olduğu ortaya çıktı.

SANIK AVUKATI: "BAŞINIZA GELENLERİ HAK ETMİŞSİNİZ"

Duruşmaya verilen ara sonrasında yarın devam etme kararı alındı. Duruşmanın bitiminde müşteki aileler ile sanık Selçuk Ekmekci'nin avukatı Çağla Dursun arasında gerginlik yaşandı.

Dursun, kendisine tepki gösteren bir madenci yakınına "başınıza gelenleri hak etmişsiniz" diye bağırdı. Müşteki avukatlarının tepki göstermesi üzerine, Avukat Çağla Dursun "Nereye şikayet ederseniz edin, bana kim ne yapabilir?" diye bağırdı. Avukatın uzaklaştırılması sonrası aileler adliyeyi terk etti.

Sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la fotoğrafları bulunan Dursun'un Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'ın baldızı olduğu geçmişte ise AK Parti Zonguldak İl Başkan Yardımcılığı görevi üstlendiği öğrenildi.

Yorumlar
İdris 1 yıl önce
Allah büyük kim haketti kim haketmedi görürüz de lafa bak tanıdığı var mış kimse birşey yapamazımiş senin gibi böyle tanıdığım var diyen başkasından medet uman aciz ve eziklersiniz
BEĞENME
0
CEVAPLA