İstanbul Ataşehir Belediyesi'nde görevli EYT’li işçiler, belediye yöneticileri tarafından zorla emekli edildiğini öne sürerek belediye önünde direnişe başladı. 28 Eylül’de kanunsuzca işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler işe iade talebinde bulunuyor.
Mevcut ekonomik şartlarda zaten geçinmekte zorluk çeken işçiler bir de zorla işten çıkarılarak zor durumda bırakıldı. Haksız yere işten çıkarıldıklarını, zorla emekli edildiklerini belirten işçiler maddi ve manevi olarak zorluk yaşadıklarını belirtirken belediyenin önündeki direnişlerine devam ediyorlar.
Direnişimizin 39. günü!
— Atasehir İscileri Direniyor (@ADireniyor) November 9, 2023
Yağmur da yağsa
Fırtına da kopsa
Biz haklı davamızdan ASLA vazgeçmeyeceğiz!
Mücadelemiz, işimizi geri alıncaya kadar sürecek.@atasehirbld @battalilgezdi34 @ozgurcelikchp @ekrem_imamoglu@eczozgurozel @herkesicinCHP#AtaşehirdeDirenişVar pic.twitter.com/ahHTBHHwkq
Ataşehir Belediyesi'nde 11 yıldır çalışan işçi Hasan Karaçay, konuyla ilgili şunları söyledi:
26 Eylül günü telefonla arayarak emekliliğimin geldiğini belirterek ‘iş akdini fesh ediyoruz’ dediler. İşten çıkarılmayı kabul etmeyerek biz de KHK ile zorunlu emeklilik yasasının kalktığını ve işimize devam etmek istediğimiz cevabını verdik. ‘Siz gelip imza vermiyorsanız biz sizi işten atacağız’ dediler. Biz ona rağmen çarşamba günü işimizin başındaydık. Perşembe günü işe geldiğimizde kartlarımız basmadı. Yapılanın kanunsuz olduğuna söylüyoruz. Ben yasaya dayanarak borçlandım şu an ekonomik darboğaza girmiş vaziyetteyim. Bizimle birlikte 9 kişi atıldı ama bu işten çıkarmaların 9 kişi ile sınırlı kalmayacak ve yüzlerce işçi zorla emekli edilmeye çalışılacak.
Zorla emekli edilen işçiler, hak arayışına girerek mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Direnişlerinin 39.gününde mücadeleye devam eden işçiler yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor:
Bizler Ataşehir Belediyesi şirketi ATAPER işçileri olarak çalışmaktaydık. Ancak 26.09.2023 tarihinde işimize son verildi. Bize açıklama olarak prim gününüz ve yaşınız doldu o nedenle sizi Kod 8'den emekli ediyoruz denildi. Şu an 9 kişi işten atılmış durumdayız.
İşten atılmamız kanunsuzdur. İş yasasına göre işçiler istemediği takdirde emekli edilemezler, bunun ismi emekliliği bahane ederek işten çıkarmadır. Bunun ismi çalışma hakkımızın ihlalidir.
696 sayılı KHK ile getirilen zorunlu emeklilik yasası Mart 2023'te kaldırılmıştır. Bu doğrultuda Ataşehir Belediye Yönetimini kanun çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz.
Ayrıca, bizler Genel İş 3 nolu sendika üyeleriyiz. Sürecin başından bu yana şube yöneticilerimizi bilgilendirdik, iletişimde olmak için çok gayret içinde olduk. Ancak ilk başta “Çok haklısınız, yapamazlar, basın açıklaması yaparız." diye cevap veren yöneticilerimiz kısa süre içerisinde anlayamadığımız biçimde bu söylemlerini terk ettiler, hukuki haklarımız olduğunu ama belediyenin bunu yapabileceğini ifade etmeye başladılar.
Biz bu söylediklerini anlamadık, sorduk, cevap veremediler ve sonuçta telefonlarımıza çıkmamaya başladılar. Ve bizler işten çıkarıldıktan sonra da sendika üyeliklerimize bize haber vermeden son vermişler. Sendika yöneticilerinin bu yaptığı suçtur, yanımızda olmalarının görevleri olduğunu bir kez daha buradan hatırlatıyoruz.
...Ve işçi arkadaşlarımız; hepimiz bu hukuk dışı uygulamaların hem sendika hem belediye yönetimi tarafından yapıldığı yerdeyiz. Bu yerde ne biz ne siz ne sevdiklerimiz ne de işimiz güvende ve güvenceli değil. Güvenceli yaşam için, sevdiklerimiz için, işimiz için direneceğiz ve aynı gemide olan sizlerin bizlere nasıl yapabiliyorsanız o kadar omuz vermesini gönülden istiyoruz. Kanunsuz işten çıkarmalara hayır diyoruz. İşimizi geri alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.