İstanbul Ataşehir Belediyesi'nde görevli EYT’li işçiler, belediye yöneticileri tarafından zorla emekli edildiğini öne sürerek belediye önünde direnişe başladı. 28 Eylül’de kanunsuzca işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler işe iade talebinde bulunuyor.
Evrensel'den Hilal Tok'un haberine göre zorla emekli edilen işçiler, hak arayışına girerek mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
"İMZA VERMEZSENİZ İŞTEN ATARIZ"
Belediyenin bilgi işlem servisinde çalışan 11 yıllık işçi Hasan Karaçay, konuyla ilgili şunları söyledi:
“26 Eylül günü ‘iş akdini fesh ediyoruz’ diye aradılar. Gerekçe olarak emekliliğimin geldiğini imza vermem gerektiğini söylediler. Biz de KHK ile zorunlu emeklilik yasasının kalktığını ve işimize devam etmek istediğimizi söyledik. ‘Siz gelip imza vermiyorsanız biz sizi işten atacağız’ dediler. Biz ona rağmen çarşamba günü işimizin başındaydık. Perşembe günü sabah geldiğimizde kartlarımız basmadı. Yapılanın kanunsuz olduğuna dair çeşitli görüşmeler yaptık. Bizimle birlikte 9 kişi atıldı ama bu 9 kişi ile kalmayacak ve yüzlercesini kapsayacak” dedi.
“AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİK”
Karaçay, işlerine geri dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek “Biz de arkadaşlarımız ile direnişe başlama kararı aldık. Çünkü Ataşehir'de başlayan bu işten atma uygulaması yarın tüm Türkiye'ye yayılacak. Taşerondaki 600 bin emekçinin bu direnişe destek olmasını bekliyoruz. İşimize dönene kadar direnişte olacağız. Şu andaki emekli maaşı ile geçinmek imkansız. Ataşehir Belediyesi bizi açlığa mahkum etti. Bizim alacağımız emekli maaşı kira ya da faturayı karşılayabilecek durumda değil. Daha önce bu yasa kalktığı için işime güvenerek borca girdim açıkçası. Pek çok arkadaşım da beş on yıl daha çalışırız diye düşündü. Ancak açlığa mahkum edildik” dedi.
“SENDİKA TELEFONLARA ÇIKMAMAYA BAŞLADI”
Ataşehir Belediyesi destek elemanı Gönül Gültekin da yaklaşık 11 yıldır belediyede çalışıyordu. Çalıştığı süre boyunca yerel seçimlerde belediyeye oy topladığını söyleyen Gültekin, “Sendika ile defalarca görüşme yapmaya çalıştık. Zorunlu emeklilik Kanunu'nun kalktığını bize imza dayatması yapılırsa kesinlikle imza atmamamız gerektiğini, yanımızda olacaklarını söylediler. Basını toplarız, arkanızda dururuz diyen sendika birkaç gün sonra ‘Kod 8 ile sizi işten çıkarttılar’ dedi. Daha sonra telefonlarımıza çıkmamaya başladılar” diye konuştu.