TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak geriye dönük tescil hakkı ve ihya bekleyen Bağ-Kur mağdurları yasa kapsamına dahil edilmedi.
Geriye dönük tescil hakkı verilmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur tescil mağdurları maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde olmaları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiriyor.
Tescil affı, ihya ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. Prim ve yaş şartını yerine getiren Bağ-Kur mağdurları aynı şartları yerine getirdikleri kişilerin aksine tescil ve ihya sorunu nedeniyle emekli olamıyor.
Bağ-Kur tescil affı torba yasada var mı?
Kulislerden elde edilen bilgilere göre Bağ-Kur tescil ve ihya mağduriyetinin İkinci Torba Yasa'da olması bekleniyor.
Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan birinin Bağ-Kur'lular için olacağı yönünde tahminler bulunmakta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlaması bekleniyor.
Yetkililer Bağ-Kur tescil mağdurları hakkında sessiz kalırken bir anda birçok tescil iddiasının ortaya atılması da Bağ-Kur mağdurlarına adeta umut oldu. İkinci Torba Yasa'da Bağ-Kur tescili olmasını isteyen mağdurlar neredeyse her gün X (Twitter) uygulamasında etkinlik yaparak büyük ses getiriyor.