Kamu kurumları ve KİT'lerde çalışan mühendislerin, işçi olarak istihdam edilmeleri ve sonradan mühendislik diploması kazanmaları durumunda işçi mühendis kadrosuna atanmamaları gündemde büyük bir sorun olarak yer alıyor.
2015 yılından itibaren çeşitli nedenlerle işçi statüsünde çalışmaya başlayan mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği pozisyonlarda görev yapamamakta, ilgili eğitimlere ve toplantılara katılamamakta ve bu haklardan mahrum kalmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nda herhangi bir kariyer engelleyici madde bulunmamakla birlikte, bu durum mühendislerin mesleki gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Kamu kurumlarına atanarak işçi olarak çalışmaya başlayan, ardından mühendislik diploması elde eden mühendisler, işçi mühendis kadrosuna intibaklarının yapılmaması nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. Mühendislik diploması olan ancak mühendislik kadrosunda çalıştırılmayan işçilerin haklarını savunmak için kurulan Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği şu sözlerle tanıtıldı:
Dernek yönetimimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, bu devleti oluşturan Şanlı Milletimize, Ülkemizin kurucu değerlerine sevgi bağı ile gönülden bağlıdır.
Amacımız; Belediye ve İl Özel İdaresi Şirketlerinde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarını bir çatı altında toplayıp 657-4/A kadro hakları için meşru zeminde çalışmaktır.
Meslektaşlarımızın her biri anayasanın kendilerine tanıdığı hak kapsamında seçme ve seçilme hürriyetine sahip olup herkesin farklı bir hayat görüşü elbet vardır. Lâkin Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneğimizin kesinlikle bir siyasi görüşü yoktur, bu zamana kadar hiç bir siyasi faaliyet yürütmemiştir ve sonsuza kadar da kesinlikle yürütmeyecektir.