2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak verilmesini ve yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar.
Taşeron değil de kadrolu olmak isteyen belediye şirket işçileri norm kadroya geçerek çalışma şartlarında iyileştirilme olmasını bekliyor. Çalışma şartlarından memnun olmayan işçiler ağır şartlarda çalıştıklarını, aynı işi yaptıkları kadrolu kişilerden çok daha az ücret aldıklarını ve aynı haklara sahip olmadıklarını belirten işçiler norm kadroya geçmeyi ve eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyor.
Kadro bekleyen 550 bini aşkın taşeron belediye şirket işçisi seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron belediye şirket işçileri kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Kadro bekleyen taşeron belediye şirket işçileri kadro verilmesinin seçimlerde kullanacakları oy üzerinde çok etkisi olduğunu belirtirken yaklaşan seçimde taşeron belediye şirket işçileri ve ailelerinin kullacağı oyların büyük bir önem teşkil ettiği bir kez daha gözler önüne serildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Yeni müjdeler vereceğiz.'' demesi taşeron belediye şirket işçilerine umut oldu. Uzun zamandır kadroya geçmek için için mücadele eden taşeron belediye şirket işçileri, Kabine Toplantısı'ndan müjdeli bir haber beklerken Meclis'in kapanmasıyla hayal kırıklığına uğradı.
Uzun zamandır kadro hakkı için mücadele eden ve adaletsizlikle karşı karşıya kalan taşeron belediye şirket işçileri kadroya alınmadan Meclis'in kapanmasıyla bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Seçim öncesi ani bir kararla ya da KHK ile kadroya geçmek isteyen taşeron belediye şirket işçileri yetkililere seslenmeye devam ederken yaşanan bu adaletsizliğin çözümünün seçimlerde kullanacakları oy üzerinde etkili olacağını da vurguluyor.
Hükümetin aileleriyle birlikte sayıları milyonu aşan taşeron belediye şirket işçilerinin oy potansiyelini görmezden gelmemesi ve taşerona kadro meselesini seçim öncesi çözüme kavuşturması bekleniyor.
ÇALIŞMA HAYATINDA KÖKLÜ REFORM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, "Toplu sözleşme, iş kanunu, toplu sözleşme kanunu, sendika kanunu gibi bütün çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç var. Onunla ilgili de bütün hazırlıkları yaptık. Bir akademi kurulu kurduk. Çalışmayı önümüzdeki dönemde onu hayata geçireceğiz" dedi.
Bakan Bilgin, devlette esas işleri kamu işçilerinin yapması gerektiğini belirterek, "Yeni bir yol yaparken bir taşerona verirsiniz ama işi devraldıktan sonra demiryolu işçilerinin yapması lazım. Demiryolunun bakımı, onarımı, yenilenmesi kalıcı bir iştir. Orada taşeron kullanılmaz. Esas işleri kamuda kamu işçilerinin yapması gerekiyor. Taşeron esas işte değil, münferit alanlarda, geçici işlerde kullanılmalı. Onun dışındakilerin hepsinin ben bu taşeron işçiliğine son verecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.