Beyaz et üretimi yapan bir firmaya ait fabrikanın kesimhanesinde işçilerde baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri görülmesi üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi.
AFAD ekiplerince fabrikada yapılan kontrollerde amonyak gazı sızıntısı tespit edildi.
Gazdan etkilenen 18 işçi, özel kıyafetli sağlık ekipleri tarafından İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Merkezi'ne getirildi.
Merkezde gazdan arındırıldıktan sonra İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde tedavi altına alınan işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Bu arada sızıntı sorunu giderilen fabrikada, AFAD ekipleri gaz tahliye çalışması yürüttü.
BEYAZ ETTE AMONYAK NEYİN BELİRTİSİDİR?
Etler kesildiği andan itibaren içinde çeşitli biyokimyasal olaylar gerçekleşir. Önce enzimler arkasından mikroorganizmalar faaliyete geçer ve ette zamanla gevşeme, yumuşama ve bozulma süreci başlar. Etlerin kokuşmasına mikroorganizma faaliyetleri neden olmaktadır. Kokuşma durumunda et kullanılmayacak duruma gelmektedir.
Kokuşma sürecinde önce proteinler amino asitlere dönüşür, sonra amino asitler azotlu ve hidrojenli bileşikler şeklinde parçalanır. Amino asitlerin parçalanması ile ortaya amonyak ve hidrojen sülfür gibi bileşikler çıkar. Etin kötü kokmasının nedeni budur. Kokuşma sırasında etin rengi de kahverengiden yeşile doğru değişmeye başlar.
Etlerde kokuşma durumunu tespit etmek için eber testi, nessler testi ve kurşun asetat testi gibi basit testler uygulanmaktadır. Nessler çözeltisi ile amonyak tayini, kokuşmaya bağlı olarak ette ortaya çıkan amonyağın, nessler reaktifi ile tespit edilmesi esasına dayanmaktadır.
Laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında tavuk eti ve ürünlerinde amonyak tayini çalışmaları da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından hazırlanan standartlara uyulmaktadır.