Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, milyonlarca mağdur için denklik affı çağrısında bulunmuştu. Konuya ilişkin hükümet tarafından açıklama gelmemesi mağdurları çaresiz bıraktı.
Yurt dışında okuyan milyonlarca gencin diplamalarının Türkiye'ye denk olmaması, vatandaşlar açısından büyük soun teşkil etmektedir.
Daha iyi yerlere gelebilmek için milyonlarca vatandaş yurt dışında eğitim görmektedirler. Ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarından mağdur edilmektedirler. Alanlarında ve çeşitli konularda üst düzey eğitim alan üniversiteliler emeklerinin zai olmasını istemiyor.
Yurt ışında okuyan gençlerin diploma denklik sorunu uzun yıllardır devam etmekte olan ve çöüzme kavuşturulmayan konuların başında gelmektedir. Denklik affı bekleyen genç geldikleri son noktada, Cimer'e imzalı mektuplar göndermktedirler.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yurt dışında alınan üniversite diplomalarını tanımaması, binlerce genç mezunun mesleklerini icra edememelerine ve istedikleri kariyer planlamasında hedeflerine ulaşamamasına neden olmaktadır.
Yaklaşık 65 bin üniversite mezunu, diplomasının Türkiye'de tanınmaması nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadırlar. Ülkelerine döndüklerinde mesleklerini yapamamak, ekonomik sıkıntılarla baş etmek ve diploma denkliği konusundaki belirsizlik yaşamaları sebebiyle, gelecekleriyle ilgili tedirginlik yaşamaktadırlar. Mağdurlar, diplomalarına rağmen geçici ve düşük nitelikli işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar.
CHP'Lİ GÜZELMANSUR'UN DENKLİK AFFI ÇAĞRISINA YANIT GELECEK Mİ?
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, milyonlarca mağdur için denklik affı çağrısıdna bulunmuştu. Sayıları milyonları geçen mağdurlar için af çıkarılmasını istemişti.
Gençlerin diplomalarına denklik verilmediğini dile getiren Güzelmansur,'' "YÖK'ten alınan tanınırlık yazılarına istinaden yurt dışındaki birçok ülkeye yükseköğrenim görmeye giden gençlerimiz var. Ancak üniversiteyi bitirip Türkiye'ye döndüklerinde bu gençlerimizin büyük bir çoğunluğunun diplomalarına YÖK tarafından denklik verilmiyor. Bu durumdaki denklik mağduru genç sayısı 100 bine ulaştı. Bu gençler denklik alamadıkları için de iş bulamıyor. Buradan YÖK'e soruyorum: Neye istinaden? Aynı okul, aynı bölüm ve aynı sınıftan aynı şartlarda ve aynı anda mezun öğrencilerden birine denklik için fark dersi, diğerine STS sınavı şartı, bir diğerine de doğrudan ret veriyorsunuz? Nerede Anayasa'nın eşitlik ilkesi? Nerede bu kişiye olan özel uygulama? 2022 yılı itibarıyla sayıları 100 bine ulaşan bu mağdur gençlerimiz bir an önce denklik affı bekliyor. Bu eşitsizliği giderin, bu gençlerimizin mağduriyetini giderin." demişti.
DİPLOMA DENKLİK ÇIKACAK MI YÖK AÇIKLAMA YAPTI MI?
Yüksek Öğretim Kurumları daha önce milyonlarca gencin beklediği diploma denklik sorunu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada''
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 02.08.2023 tarihli toplantısında alınan karar gereğince, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 5. maddesi uyarınca;
Kosova'da faaliyet gösteren “Irilia College-Irilia Royal University"İran'da faaliyet gösteren, “Al Mustafa International University"Ukrayna'da faaliyet gösteren “Kharkiv National University named after V. N. Karazin" ve “International Humanitarian University"nin Kurulumuzca tanınmamasına karar verilmiştir. Kamuoyuna önemle duyurulur.'' diyerek diploma denkliğin verilmeyeceğini duyurmuştu.