Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan ve isteğe bağlı iş bırakan eski uzman çavuşlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince, atama talep ediyor. Peki eski uzman çavuşlara atama yapılacak mı?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde herhangi bir sebepten dolayı iş bırakan eski uzman çavuşların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 92'nci maddesine göre atama talep hakları bulunmaktadır. Sözleşmesini fesh eden uzman çavuşlar, tekrardan vatani görevlerini yapmaya hazır olduklarını belirtmelerine rağmen, talepleri dikkate alınmamaktadır.
Sözleşmede yer alan ve kendileri için hayati önem taşıyan maddeye göre, ''Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman çavuşlar, tekrar Türk Silâhlı Kuvvetlerine alınmazlar'' ibaresi bulunmaktadır. Sağlık niteliklerini kaybetmeleri veya 45 yaşına girmiş olmaları sebebiyle, görev süreleri sona erenler ile kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92’nci madde hükümleri gereğince, tekrardan göreve dönmeleri mümkün olmaktadır.
Tekrardan görevlerine dönmek isteyen vatandaşlar, konuya ilişkin dava açıp kazanmalarına rağmen, hükümet tarafından henüz somut bir adım atılmamaktadır.
ESKİ UZMAN ÇAVUŞLAR ATAMA İSTİYOR!
Yaşadığı herhangi bir sebepten dolayı, kendi isteğiyle sözleşme feshi yaparak mesleğinden ayrılan binlerce vatandaş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince, tekrardan görevlerine dönmek istiyor. Yönetmelikte tekrardan göreve dönme hakkı bulunmalarına rağmen, konuya ilişkin çalışma başlatılmaması, eski uzman çavuşların hak kaybına uğramasına sebep oldu.
MUSTAFA GÜNDEŞLİ'DEN ATAMA ÇAĞRISI!
Atanamayan Uzman Çavuşlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım ile, eski uzman çavuşlara destek vermye devam ediyor. Daha önce yapmış olduğu açıklamda, Bizler, ''3269 Sayılı Kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde Uzman Çavuş olarak görev yapmış, ailevi, sağlık ve mesleki nedenler sonucunda kendi isteğiyle sözleşme feshi yaparak mesleğinden ayrılan, 657 Sayılı Kanunun ve 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği atanmak isteyen KAHRAMAN Eski Uzman Çavuş’larız,'' diyen Mustafa gündeşli, şu açıklamayı yapmıştı:
"Bizler, 3269 Sayılı Kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde Uzman Çavuş olarak görev yapmış, ailevi, sağlık ve mesleki nedenler sonucunda kendi isteğiyle sözleşme feshi yaparak mesleğinden ayrılan, 657 Sayılı Kanunun ve 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği atanmak isteyen KAHRAMAN Eski Uzman Çavuş’larız.
Ülkemizin güvenliği için en ön saflarda görev yapmış kahraman insanların yaşadığı sorunlara dikkatinizi çekmek istiyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmış, çeşitli nedenlerle görevini kendi isteğiyle sonlandırmış ve atanamama sorunuyla karşılaşan Eski Uzman Çavuşlar olarak bizler, kamuoyunun desteğini ve ilgisini talep ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uzun yıllar hizmet vermiş olan biz Eski Uzman Çavuşlar, atanma hakkımızı kullanmak ve kamu kurumlarına memur olarak atanabilmek istiyoruz. Ancak referans eksikliği, kota doluluğu ve çeşitli engeller nedeniyle bu hakkımızı kullanamıyoruz. Bu durum, binlerce kişinin yaşadığı bir mağduriyettir ve ailelerimizin geçimini sağlama sorunlarına yol açmaktadır.
Bizler, terörle mücadelede, sınır ötesi operasyonlarda ve vatan savunmasında canını ortaya koymuş, görevini layıkıyla yerine getirmiş insanlarız. Ancak atanma sorunu nedeniyle işsizlikle ve mağduriyetle karşı karşıyayız. Atanma hakkımızın kullanılmasını ve yaşadığımız bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz.
Bu sorunu gidermek için bizlere destek olmanızı ve sesimizi daha geniş kitlelere duyurmanızı rica ediyoruz. Bu konuda kamuoyunun farkındalığını artırmak, yetkililerin dikkatini çekmek ve yaşadığımız sıkıntıları gidermek için desteğiniz çok önemlidir.
Bizi Görmezden Gelmeyin Lütfen! Binlerce ailenin bu nedenle yuvası dağıldı, daha fazla yuvalar dağılmasın ve çocukların geleceği kararmasın!
Tüm sorunların çözümü için, kamuya referans veya inisiyatif olmadan, Devlet Aracılığıyla Atama İstiyoruz!" demişti.
ESKİ UZMAN ÇAVUŞLARA ATAMA YAPILACAK MI?
Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, mesleğinden ayrılan uzman çavuşların, hak taleplerine ilişkin dah önce soru önergesini Meclis'e sunmuştu.
Öztürkmen önergesinde şu ifadelere yer vermişti:
3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 'Kahramanlar' diye anılan, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak için en zor şartlarda görev yapmış olan ancak karşılaştıkları sorunlar sebebiyle kendi isteğiyle sözleşme feshi gerçekleştirilen Eski Uzman Çavuşlardan tarafından kurulan Atanamayan Uzmanlar Derneği, yaşadıkları hak kayıplarını çözüme kavuşturabilmek adına 2015 yılından bugüne faaliyet yürütmektedir.
Uzman çavuşlar gerek mesleki hayatlarında gerekse de ayrıldıktan sonra özlük haklarıyla ilgili olarak karşılaştıkları sorunları her platformda yüksek bir sesle dile getirmekte ancak bunların çözümüne dönük somut bir adım atılmamaktadır.
Buna göre;1- 29.01.2016 tarihinde 3269 sayılı Uzman erbaş kanununda yapılan değişiklikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 92.maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için iki hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir, hükmü değiştirilerek “en az yedi hizmet yılı" tamamlama şartı getirilmiştir. 29 Ocak 2016 tarihinden önce göreve başlamış olup, iki yıldan fazla görev yapıp meslekten ayrılan Uzman Çavuşların hukuken kazanılmış olan hakları yok sayılmakta, kamu kurumlarına yapılan başvurularda yedi yıl görev süresi istenilmektedir. Bu mağduriyeti gidermeye dönük bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
2- Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzun yıllar fedakârca görev yapan Uzman Çavuşların yaşadıkları hak kayıplarını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?
Öztürkmen'in önergesine Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den şu cevap gelmişti:
Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve Millî Savunma Bakam tarafından cevap verilmesi talep edilen, 7/2862 sayılı yazılı soru önergesinin cevabı aşağıda sunulmuştur. Bakanlığımızda görev yapan tüm personele ilişkin mevzuat değişiklik çalışmaları, ülkemizin şartları ve çağdaş uygulamalar dikkate alınarak, bir sistem bütünlüğü çerçevesinde yapılmaktadır.