Yüksek Öğretim Kanununda,"Yurt Dışından mezun olan ve FETÖ/PDY irtibat ve iltisakı bulunmayan, idareye sahte evrak vermemiş, herkesin fark ders ve stajla denklikleri verilir." şeklinde madde bulunmasına rağmen, 64 Bin vatandaşın YÖK'e başvurusuna yanıt gelmedi.
Bilindiği üzere diploma denklik konusu, yurt dışında okuyup mezun olan gençleri kapsamaktadır. Avrupa'da çeşitli üniversitelerden mezun olan 64 Bin vatandaş bulunmukatadır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün, diploma denklik affını onaylamadığı için binlerce vatandaş yüksek prestijli bölümlerden mezun olmalarına rağmen işsiz kaldı.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,''Taşeron ve belediye şirket işçilerine kadro kanun tekliflerini vereceğiz'' demesinin ardından, diploma denkliğe takılan üniverite mezunları, gelecek müjedi haberi beklemeye başladı.
Yüksek öğretim Kurumları (YÖK) diploma denklik ile ilgili yer alan mevzuatta, ''MADDE 1- Yurtdışında Lisans ve Ön Lisans eğitimi alıp Türkiye'ye dönüş yapan mezunların bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten, bir yıl içerisinde Yükseköğretim Kurumuna müracaatları halinde, seviye tespit sınavına tabi tutulmaksızın (STS) diploma ve belgeleri incelenerek, var ise fark dersi, gerekli görülmesi halinde staj ile ilgili kişilere Diploma Denklik Komisyonunca Denklik Belgesi verilir''
Konunun çözüme kavuşturulmamasının ardından YÖK'te yer alan ilgili maddeye istinaden vatandaşlar, yetkililere kanun teklifi sunmaya hazırlanıyor.
Mezunlar için hayati önem teşkil eden ''Kanun yürülüğe girdiği tarihten, bir yıl içersinde Yükseköğretim kurumuna müracatı halinde diploma denklik belgesi verilir'' yazmasına rağmen, süreç içersinde mezunların, YÖK'e başvurularına geri dönüş yapılmadı.
Yurt dışında okuyan ve yüksek prestijli okullardan mezun olan vatandaşların diploması, Türkiye'ye denk değildir. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün yurt dışındaki bir üniversitenin diplomasının Türkiye sınırları içersinde geçerli olması, mağdur öğrecilere denklik affının verileceği anlamına gelmemektedir. Durumun çözülmesini isteyen vatandaşlar, bu süreçte mahkemelerde haklarını almaya çalışan vatandaşlar dava açmalarına rağmen herhangi bir geri dönüş alamadı. Mezunlar arasında doktor, avukat, savcı, psikolog, inşaat mühendisi gibi alanlardan mezun olan kişiler bulunmaktadır.
DİPLOMA DENKLİK SORUNU NEDİR?
YÖK denkliği, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade etmektedir. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgedir.
Yaklaşık 65 bin üniversite mezunu, diplomasının Türkiye'de tanınmaması nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya bırakılıyor. Ülkelerine döndüklerinde mesleklerini yapamamak, ekonomik sıkıntılarla baş etmek ve diploma denkliği konusundaki belirsizlik yaşamaları sebebiyle, gelecekleriyle ilgili tedirginlik yaşamaktadırlar. Mağdurlar, diplomalarına rağmen geçici ve düşük nitelikli işlerde çalışmak zorunda kalıyor.