"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2720 %0.1
37,1498 %-0.14
2.339.830 %2.326
3.015,24 0,11
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Deprem bölgesindeki İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) işçileri kadro beklerken işsiz kaldı

Deprem bölgesindeki İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) işçileri kadro beklerken işsiz kaldı

İŞKUR'un Toplum Yararına Programı ile Hatay'da 6 aylık sözleşmelerle 2 yıl çalışma sözü verilen 2 bin 500 depremzede işten çıkarıldı.

İŞKUR'un Toplum Yararına Programı ile depremin yıktığı Hatay'da 6 aylık sözleşmelerle 2 yıl çalışma sözü verilen 2 bin 500 depremzede işten çıkarıldı.

Hatay'ı terk etmeyen, şehirleri için 6 Şubattan bu yana ter döken 2 bin 500 kişi, önümüzdeki ay itibarıyla işsiz. Seslerini günlerdir duyurmaya çalışıyorlar ama ay bitmek üzere. Bir kez daha bir araya geldiler ve Cumhurbaşkanına seslendiler.

Depremden 3 ay önce evlenen bir vatandaş, "Ben depremde her şeyimi kaybettim. Cumhurbaşkanımız bize söz verdi. Sahip çıkacaktı Hatay'a. Bize sahip çıkmasını istiyoruz. 2 bin 500 aile diyoruz, 7 bin 500 kşiden bahsediyoruz." dedi.

"Sayın büyüklerimiz Hatay'ı mahzun, bizi işsiz bırakmayın", "Bir anda bizi mağdur etmeleri zorumuza gidiyor." diyen vatandaşlar seslerini yetkililere duyurmaya devam ediyor.

“KADRO BEKLERKEN İŞSİZ KALDIK”

19 Mayıs tarihinde iş akdinin sonlandırıldığını öğrenen bir işçi, “Üniversite mezunuyum, yıllardır İŞKUR’da kaydım vardı ama bir kez bile mesaj gelmemişti. Depremden 15-20 gün sonra Kaymakamlığa ismimi yazdırdım. Sosyal markette çalışmaya başladım. 6 ay boyunca çalıştım, ancak kaldırılan çadırkentlerle birlikte sosyal marketler de kapandı. Ben de bir meslek lisesinde 2.ayda yeniden başlamış oldum. 9 ay boyunca her işi yaptım” dedi.

Bir diğer işçi ise, kendilerine verilen sözleri hatırlatarak sözleşmelerinin uzatılması talebini yineledi. Asıl olarak kadro beklerken işsizlikle baş başa bırakıldıklarını belirten işçi, “Bize seçim zamanında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bize verilen söz sözleşmelerin uzatılması; 6+9+9’du. Nerde bu söz? Biz de biliyoruz kısa süreli olduğunu bu işlerin ama uzatacaklardı” ifadelerini kullandı.

“TASARRUF TEDBİRLERİ BİZDEN Mİ BAŞLIYOR?​”

“Bugün 1.etabı aldınız, ardından 2, 3 derken diyelim bittiler herkesi çıkardılar. Peki konteyner kentlerde kimse kalmadığında ne olacak? Oralardan görevliler çekilince yaşayan halk ne yapacak?​” diye soran bir işçi de “Çok çalıştık çok emek verdik. Kadro istiyoruz. Tasarruf tedbirlerine girdik tamam, ama 11 ili bu tedbirlerin dışında tuttun mu tutmadın mı? bu tedbir yine bizlerden mi başlayacak?​” diye konuştu.

Bir süre uzatımı daha beklerken 19 Mayıs’ta kendisinin de işten çıkarıldığını belirten işçi, “Bizler özellikle deprem zamanında zorlu şartlarda çalışmaya devam ettik. Şimdi, başka bir işe yerleştirilmeden işten çıkarılıyoruz. Ne yapacağız? Konteyner kentlerde yaşayanlar ne yapacak?​” dedi.

TYP GEÇİCİ AMA İHTİYAÇ KALICI

İş sözleşmelerine son verilen işçiler, devletin kendilerini altı ay, dokuz aylığına çalıştırdığını belirtirken; elektrik, su parası ve temel ihtiyaçlarının altı aylık, dokuz aylık olmadığına dikkat çekiyor. İşçiler sürekli bir işlerinin olmasını isteyerek, “TYP ile işlerin hepsi geçici, ama sorunlarımız ve ihtiyaçlarımız kalıcı” diyor.

“BİZİM UMUTLARIMIZ NE OLACAK?​”

İşçiler, geçtiğimiz günlerde de Hatay Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Yapılan açıklamada, “Hatay, Türkiye genelinde yapılan uygulamalarla aynı kefeye koyulmamalıdır. Hatay yıkık enkaz bir şehirdir. Hatay’da hiçbir şey normale dönmedi. Yeri geldi bir kuru ekmek yiyip şehrimiz için mücadele ettik. Yine etmeye devam edeceğiz. Bizim derdimiz memleketimiz iken; bugün herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmış 2500 depremzede vatandaşız. Bizim umutlarımız ne olacak?​” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *