"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1137 %0.18
42,0543 %-0.85
3.710,58 % -2,27
3.067.683 %-2.935
İşçi Haber İşçi Haberleri DHMİ çalışanları haklarını alabilecek mi? Havacılık tazminatı belirsizliği sürüyor

DHMİ çalışanları haklarını alabilecek mi? Havacılık tazminatı belirsizliği sürüyor

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarının yıllardır çözülemeyen havacılık tazminatı sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun verdiği yanıta tepki gösteren Süllü, çözüm konusunda somut bir yol haritası sunulmadığını belirterek, “Sorunun çözümü yine belirsiz bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Okunma Süresi: 2 dk

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı'na (EUROCONTROL) üye ülkelerde havacılık personeline verilen tazminatların Türkiye'de tam anlamıyla uygulanmadığını belirten Süllü, bu durumun çalışanların hak kaybına yol açtığını vurguladı. Bakan Uraloğlu’nun sürecin devam ettiğine dair açıklamalarının belirsizliğe neden olduğunu dile getiren Süllü, “DHMİ personelinin üyesi olduğu meslek örgütleri sürecin dışında tutuluyor. Çalışanların haklarını teslim etmek için tüm taraflar masada olmalı” dedi.

EUROCONTROL Alacakları Tartışma Yarattı

Süllü, önergesinde Türkiye'nin EUROCONTROL’e üye olduğu günden itibaren tahsil edilen ve edilemeyen alacakları da sordu. Bakanlığın verdiği yanıtta, tahsil edilemeyen bazı borçların ekonomik olmadığı gerekçesiyle silindiği belirtildi. Ancak Süllü, Türkiye’nin EUROCONTROL üyesi 41 ülke arasında milli maliyet tabanı açısından altıncı sırada yer almasına rağmen, hizmet bedeli olarak belirlenen birim fiyatlarının düşük olmasının sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

ICAO 2024 Raporu ne diyor?

Uluslararası Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından 2024 yılında hazırlanan denetim raporu da havacılık sektöründeki yapısal sorunları gözler önüne serdi. Raporda, Türkiye'nin hava seyrüsefer hizmetlerinde ciddi eksiklikler yaşadığı, uzman personel açığının büyüdüğü ve yönetmeliklerin güncellenmediği tespit edildi. Özellikle, 2019'da yüzde 86 olan ICAO uyum oranının 2024'te yüzde 19’a kadar gerilediği belirtilirken, bu durumun uluslararası havacılık standartları açısından ciddi bir risk oluşturduğu vurgulandı.

Süllü, hükümeti bir an önce harekete geçmeye çağırarak, “DHMİ çalışanlarının hakkı teslim edilmeli, havacılık politikalarında daha şeffaf bir yönetim anlayışı benimsenmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İşçi Haber