"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2495 %-0.04
37,0538 %0.06
2.295.320 %-0.687
3.017,12 -0,36
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Diyaliz teknikerleri Bakanlıktan çözüm bekliyor!

Diyaliz teknikerleri Bakanlıktan çözüm bekliyor!

Türkiye'de diyaliz teknikerlerinin istihdam sorunları, bir dizi düzenleme ve açıklamaya rağmen hala çözülememiş durumda. Teknikerler çözüm arayışını sürdürüyor.

Türkiye'de diyaliz teknikerlerinin çalışma koşulları ve istihdam sorunları, bir dizi düzenleme ve açıklamaya rağmen hala çözülememiş durumda. 1 Mart 2019'da çıkarılan diyaliz yönetmeliği ile birlikte, diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerlerinin görev alması planlanmış ancak uygulama sürecinde sorunlar ortaya çıkmıştır. 

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın basın aracılığıyla duyurduğu bu değişiklikle birlikte, diyaliz sertifika programları kapatılmış ve diyaliz ünitelerinde sadece 1 Mart 2020'ye kadar sertifikasız personel çalışmasına izin verilmişti. Ancak mağdurlar, belirlenen tarihe rağmen, sertifikasız personellerin diyaliz ünitelerinden çekilmediğini ve personel dağılım cetveli (PDC) düzenleme sürecinin hala tamamlanmadığını dile getirmektedir.

Bu durumu çözmek adına Kamu Denetleme Kurumu'na başvuruda bulunulmuş ve kurumun tavsiye niteliğindeki yazısı üzerine Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaparak 81 il sağlık müdürlüğüne yazı göndermiştir. Ancak, bu yazıya rağmen diyaliz ünitelerindeki sertifikasız sağlık personellerinin çekilerek yerine diyaliz teknikerlerinin istihdam edilmesi konusunda PDC güncellemelerinin gerçekleşmediği dile getiriliyor.

Hastaneler, bakanlığın çıkardığı yönetmelik ve yazılara rağmen personel talebinde bulunmamaktadır. Cimer üzerinden yapılan başvurularda ise bakanlığın diyaliz teknikeri ataması yapmadığı ve bu nedenle hastanelerin personel eksikliği sebebiyle sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitelerinde çalıştırılmak zorunda kalındığı belirtilmektedir.

Türkiye'deki diyaliz teknikerleri, yaşadıkları mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'ndan daha etkili adımlar atılmasını ve mevcut yönetmeliklerin güncellenerek uygulanmasını talep etmektedirler.

Türkiye genelinde 28 yıllık bir geçmişe sahip olan diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olanların sayısı 1715 iken, sertifikasız sağlık personeli sayısı 1850'nin üzerindedir. Teknikerler atalamaların önündeki en büyük engellerden birininde mevcut olan mevzuattan kaynaklı olduğunu dile getiriyor. Mevzuata göre her 5 makine için bir diyaliz teknikeri istihdam edilmesi gerektiği belirtilse de, bu mevzuatın yıllar öncesine ait olduğunu dile getiren teknikerler, bu durumun günümüzdeki hasta yoğunluğunu karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyorlar. 

Bununla birlikte mezun diyaliz teknikerleri, sertifikasız personellerin yeterli eğitimi almamış olmaları hastalara sağlıklı bir diyaliz tedavisi uygulanmasını engellemekte ve yanlış uygulamaların hastaların sağlığını olumsuz etkilemesine neden olduğunu belirtmektedir.

Türkiye'deki diyaliz teknikerleri, bu sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı'nın daha etkin adımlar atmasını, yönetmeliklerin uygulanmasını ve sektördeki istihdam dengesinin sağlanmasını talep ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *