Trafik kurallarını ihlal etme, maddi yükümlülüklerini yerini getirememe ve cezalı duruma düşme durumlarında ellerinden alınan ehliyetler 2 buçuk milyon vatandaşı mağdur etti. 1 milyon vatandaşın işinden olduğu biliniyor. Sosyal yaşamlarını etkilemelerinin yanı sıra, ekonomik sıkıntılar çektikleri, işsiz kaldıkları, ailelerini geçindiremedikleri, toplumdan uzak kalmaları da yaşadıkları problemler arasında yer alırken gözler yeni yılda af çıkar mı umuduyla hükümete çevrildi.
Bir yılı aşkın zamandır "af" bekleyen mağdurlar umutlarını yitirmiyor ve hükümetten gelecek af yasasını beklemeye devam ediyor. Maddi kazançlarını, toplumda edindikleri profili, aile geçimleri gibi insani birçok önemli durumlarını etkilediklerini belirtmişler ve eski yaşamlarına geri dönmek istediklerini ifade etmişlerdi.
Yıllardır ehliyet affı bekleyen vatandaşlar pandemi de "salgında toplu taşıma kullanmak istemiyoruz" diyerek seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Pandeminin yanı sıra paralarını bu sayede kazanan binlerce şoför mağduriyetini; ailelerini geçindiremediklerini söyleyerek, toplumdan uzaklaştıklarını belirterek durumun hassasiyetini gözler önüne sermişti.
Ehliyetlerini; trafik kuralları ihlali, alkollü araç kullanma, hız, trafik kazasına sebep olma vs. gibi nedenlerle kaybetmişlerdi. Fakat kazaya bulaşmamış olanlar af çıkması için bunu öne sürseler de henüz ses gelmedi.
Yüzbinlerce vatandaşın sesini duyan milletvekilleri yaşanan mağduriyeti meclise en hassas yanlarıyla taşıdı, son olarak HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu mecliste şu ifadelere yer verdi:
"Bir milyon şoför ve Üç milyon ailemiz zor durumdayız. Şoför Olarak Çalışmamız Gerekiyor. Ölümlü kazaya karışmamış şoförler için bir defaya mahsus ehliyet affı talep ediyoruz. Diyorlar, biz de elimizden geldiği kadar onların sesini burada duyurmuş oluyoruz!"dedi.