TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Eski çalışma süresi koşulları ile emekli olacak EYT’lilerin aylıklarının 1999 öncesi aylık bağlama sistemi ve aylık bağlama oranları (ABO) yerine bugünkü sistemle aylık bağlanması ve 2000 sonrası vatandaşları kapsayacak intibak yasasının olmaması nedeniyle vatandaşlar mağduriyet yaşadı.
Günümüzde döviz kurundaki değişiklikler ve enflasyon ile intibak düzenlemesinin olmaması vatandaşların gelir-gider dengesizliği yaşamasına neden oluyor. Geçim şartları neredeyse her sene zorlaşırken emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar arasında belirli bir maaş farkı olması da tepkilere yol açıyor. Emeklilik hakkı kazanan ancak intibak yasasından yararlanamayan vatandaşlar diğerlerine göre daha az maaş aldıklarını, mevcut ekonomik şartlarda maaş farklılığının büyük eşitsizliğe yol açtığını belirtiyor.
Aynı yaş ve prim şartını yerine getirdikleri kişilerle eşit oranda emekli maaşı almak isteyen vatandaşlar emeklilik sisteminde aynı yıl ve aynı prim kazancı ile emekli olanlar arasındaki farkın giderilmesi için intibak yasasının çıkmasını, prim günü yüksek olanlar için de adil maaş skalası kullanılmasını talep ediyor.
EYT FEDERASYONU MÜCADELE EDİYOR!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi de EYT'nin geride mağdur bırakmadan tam olarak düzenlenmesi için mücadele ediyor. 2000 yılı öncesi emekli olanlar için uygulanan İntibak Yasası'nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de çıkarılması gerektiğini belirten Lastikçi, "En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını, özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını talep ediyoruz" dedi.