8 Eylül 1999 Eylül sonrası SGK girişlilerin hakkını arayan Emeklilikte Adalet Derneği, bugün İstanbul Kadıköy'de bulunan Moda Meslek Lisesi'nde buluşarak tanışma toplantısı düzenledi. İstanbul'un dört bir yanından gelen katılımcılarla 300 kişilik salona sığılmadı.
Tanışma toplantısında konuşmaya yapan Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu, şu açıkamalarda bulundu:
''Biliyorsunuz ki; bu işe başladığımızda ilk amacımız sosyal medyada sadece sesimizi duyurmaktı. Geldiğimiz aşamada aynı mağduriyeti hep beraber o kadar derinden hissettik ki, bir aile olduk. Bu sayede basamakları hızlıca çıkarak, Türkiye’ de bu amaç için kurulan ilk resmi dernek olduk. Sizlerden aldığımız bu güçle yolumuza daha emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.
Şu anda yaşamakta olduğumuz, dini, vicdani ve hukuki olarak hiçbir çerçeveye sığdıramadığımız mağduriyetimizi sizlerle beraber tüm mecralarda duyurmaya devam edeceğiz.
Adaletle bağdaşmayan bu yasa karşısındaki dik duruşumuz, bunu tüm basın yayın organları ve siyasi partiler nezdinde dile getirme arzumuz bize kendimizi güçlü hissettirmeye devam edecektir.
08/091999 tarihinde çıkan 4447 saylı yasa ile emeklilik için gerekli olan emeklilik şartlarında bir düzenleme yapılarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekli olma şartı ilave edilmiştir. Ancak, bu düzenleme anayasa mahkemesi tarafından, çok keskin bir geçişle yapıldığı gerekçesiyle kademelendirme sitemi getirilerek yeniden düzenlenmesi yönünde karara bağlanmıştır.
Durumumuzu kısaca şöyle özetlemem gerekirse; öncelikle kim olduğumuzu anlatarak söze başlamak isterim.
08/09/1999 tarihinden sadece 1 gün, 1 ay,1 yıl veya 10 yıl sonra sigortalı işe başlayan, bu ülkenin eşit anayasal eşitlik hakları elinden alınmak istenen milyonlarca çalışanlarıyız.
Söz konusu tarih öncesinde, ya sigortasız çalıştık, ya vatani görevimizi yaptık, ya bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatımıza devam ettik, ya staj yaptık ya da depremden ötürü girişlerimiz ertelendi.
Bu nedenlerle sigorta girişimiz 08/09/1999 tarihinden sonra yapıldı.
- Yasa kapsamına alınan çalışanlarla aynı yaşlardayız ve 5.000 gün prim şartının çok üzerine prim günümüzü doldurduk.
- Yasa ile kademelendirmenin kaldırılarak, farklı yasalara tabi olduğumuz gerekçesiyle ikinci sınıf vatandaş olarak görülmek istenmeyen bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip çalışanlarıyız.
- Amacımız EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan 17E/20K yıl gibi bir uçurumun kademelendirme yapılarak adaletin yeniden sağlanmasıdır
- Biz asla EYT ‘li çalışanların düzenlemesine karşı çıkan bir oluşum içinde olmadık. Sadece aramızda açılacak olan 17E/20K yıl gibi bir sürenin insan ömrü için çok uzun ve çok adaletsiz bir zaman dilimi olduğunu düşünmekteyiz.
Aynı yaş grubunda olan, aynı işyerinde ve hatta aynı ailede bir gün farkla işe başlayan sigortalı çalışanlar arasında bir tarih baz alınarak yapılan düzenleme, ülkemizin çalışanları arasındaki adaleti, çalışma barışını ve eşit yurttaşlık ilkesini bozan bir düzenleme olmuştur
Vicdanı olarak içimize sindiremediğimiz bu düzenlenin, 12 milyon çalışanı mağdur eden, bir düzenleme olduğunu düşünmekteyiz.
Son olarak yukarıda belirttiğim çekincelerimiz nedeniyle; kademeli bir geçiş olarak düzenlenmeyen bu yasanın bu toplum vicdanını da zedeleyeceği göz ardı edilmemelidir.
Haklarımızın ve adaletin göz ardı edilerek, 12 milyon çalışan arkadaşımızın emeklerinin hiçe sayılmak istenmesi de göz önüne alınarak; daha adil ve daha vicdani olan kademeli bir geçişin sağlanabilmesi en büyük arzumuzdur.
Saygılarımızla...''
Katılım o kadar güzeldiki ayakta kalan arkadaşlarımızdan özür diliyoruz.Verdiğiniz destek çok kıymetli. Birlikte güçlüyüz ve o ADALET gelecek. Bu daha başlangıç #EMADDER gümbür gümbür geliyor#2000lerKadıköyde @startv @AtvHaberTurkiye @KanalD @ShowTV @FOXhaber @dhainternet pic.twitter.com/SgsmgsJXub
— EMEKLİLİKTE ADALET DERNEĞİ (@EmadDernegi) March 19, 2023