Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğurlu ve dernek üyeleri, emeklilikte yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı'nda stant kurdu.
Uğurlu, EYT (Erken Emeklilik Hakkı) yasalaşması sonrası faaliyete geçen bir dernek olduklarını belirterek, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayanların, akranlarına göre emeklilikte 1 gün, 1 ay, 1 yıl, 17-20 yıl gibi farklarla mağduriyet yaşadığını dile getirdi.
"Devletimizin kademeli bir emeklilik yasası çıkarmasını istiyoruz"
Kademeli bir geçişle sisteme dahil olmak istediklerini ifade eden Uğurlu, "Amacımız EYT şartlarında yâda erken yaşlarda emekli olmak değil. Şuan inanılmaz derece çalışma barışı bozuldu. Gelir seviyemiz düzensiz. Arkadaşlar arasında alay konusu olduk. Ve bizler 8 bin 10 bin primli insanlarız. Çok çalışanın cezalandırıldığı bir sisteme tabi tutuluyoruz şuan. Kademeli bir şeklide haklarımızı teslim almak istiyoruz. Anayasanın eşitlik ilkesine göre vatandaşlar eşittir ama şuan anayasanın eşitlik ilkesi de bozuldu. Devletimizin, hükümetimizin bizlerin yaşadığı bu adaletsizliğini görerek, bizler için kademeli bir emeklilik yasası çıkarmasını istiyoruz.” dedi.
"O hakkı alana kadar EMADDER olarak mücadeleye devam edeceğiz"
EMADDER olarak Türkiye genelinde 81 ilde faaliyet gösterdiklerini ve bu hafta sonu 10 ilde stantlar açtıklarını ifade eden Uğurlu, önümüzdeki dönemde de mücadelelerine devam edeceklerini ve aralık ayında bir miting daha düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Uğurlu sözlerine şu şekilde devam ettii:
“Şuan 81 ilde faaliyet gösteriyoruz. Hafta sonu 10 ilde stantlarımız açıldı. Bu hafta için izin aldık ama diğer haftalar ne olur bilemiyoruz. 7 ilimiz daha izin aşamasında. O hakkı alana kadar EMADDER olarak mücadeleye devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta bir meclis ziyaretimiz var. Ekim ayında bir mitingimiz oldu yüksek katılımla. Aralıkta bir miting daha yapmayı düşünüyoruz. Bu mücadeleyi bu hakkı alana dek sürdüreceğiz.”
EMEKLİLİKTE ADALET DERNEĞİ MANİFESTOSU
1. Türkiye' de yaşayan ve Türkiye çalışma yasal şartları kapsamında SGK sistemine kayithı (4a,4b,4c) çalışanların 08/09/1999 tarihinden sonra ișe başlanmış olması gerekçesiyle, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlara göre , erkeklerin 17 yil kadinların 20 yl daha geç emekli olması, çalışanların anayasal eşitlik haklarına muhalif bir düzenlemedir.
2. Yalnızca bu tarih baz alInarak yapılan düzenleme ile 1 gün, 1 ay veya birkaç yIl geç başlama gerekçesiyle 17E/20K yIl fark oluşması kabul edilemez, adil ve eșit olmayan bir düzenlemedir.
3. Bu tarih öncesinde sigorta kaydı olmayan çalışanların tahsil hayatına devamı, staj, deprem, askerlik görevi, doğum vb. nedenlerle işe geç başlamış olabileceği göz ardı edilmektedir ve edilmiştir.
4. 08.09.1999 öncesi sigortalı çalışanları kapsayan( 4,5 milyon) yasa teklifi, kapsam dışında kalan 14 milyon çalışanı ve ailelerini görmezden gelerek hazırlanmıştır.
5. Emeklilik siteminde ișe başlama tarihinden ziyade çalışma süresi ve ödenen primin dikkate alinması gerekmektedir.
6. Aynı ülkenin eșit vatandaşlık haklarına tabi olan, iki akran, arkadaş veya kardeşin birbirinden çok farklı koşullarda emeklilik hayatına baslayacak olması vicdanlari rahatsız etmektedir.
7. Çalışma hayatında, talebe istinaden kayıt dışı bir çalşma talebi söz konusu olamayıp, SGK sistemine kayıtlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. 08/09/99 tarihi sonrası işe başlayan çalışanların yürürlükte olan kanunu kabul etmeleri dışında bir tercih hakları bulunmamaktadır.
8. Yasa teklifi mevcut hali ile Meclis'ten geçmesi durumunda görmezden gelinerek mağdur edilen söz konusu tarih sonrası işe başlayan çalışanlara ve ailelerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatılmış olacaktır
9. Aynı işyerinde çalışan iki çalışana, farklı yasalar kapsamında emeklilik haklarının verilmesi daha fazla prim ve daha fazla çalışma süresine sahip çalışanların yasa kapsamı gerekçesiyle daha geç emeklilik hakkını elde edecek olması, çalışma barışını ve çalışanlar arasında EYT lehine aile mali yapısını da bozan bir düzenleme olacaktır.
10. Toplum içinde 08/09/1999 tarihinden sonra işe başlayan 14 milyon çalışan ve aileleri bu yasa kapsamında mağdur edilmektedir.
11. Yapılacak düzenlemenin çalışma barışını ve anayasal eşitlik haklarına helal getirmeyen adil bir düzenleme olması gerekmektedir.
12. Kademe veya muadil bir sisteminin getirilerek çalışma yapılması ile bu adaletsiz düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
13. Her nasil EYT'nin bir tarih ile mağdur edildiği düşünülmekte ise, bu yasanın sunulan teklif kapsamında düzenlenecek olması da 14 milyonu mağdur edecek bir düzenleme olarak tarihte yerini alacaktır. Derneğimiz, yukarıda başlıkları verilen mağduriyetler kapsamında; aynı ülkeye katma değer sağlayan her çalışan için adil bir düzenleme yapılması için faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Tüm mecralarda haklı davamızı anlatmaya, yasal ve hukuki çerçevede de bu mücadelenin içinde olarak faaliyetimizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bildirmek isteriz.