"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5692 %0.25
36,0416 %-0.54
3.418.356 %1.093
2.999,79 1,28
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri EPT'lilere sürpriz formül açıklandı! Primi eksik olanları ilgilendiriyor...

EPT'lilere sürpriz formül açıklandı! Primi eksik olanları ilgilendiriyor...

SGK tarafından belirlenen şartları karşılayan vatandaşlar, emeklilik sürelerini 1800 ila 3600 arasında öne çekebiliyor. Ayrıyeten borçlanma seçeneği de mevcut. Hemen hemen gerekli şartları tamamlayan EPT'liler için de avantaj söz konusu. İşte emeklilik için yollar...

Uzun süre iş hayatında aktif olarak rol oynamış milyonlarca kişi emekli olacağı günü bekliyor. Emeklilik hayaliyle yanıp tutuşan vatandaşlar tıpkı EYT'liler gibi emekli olmak istiyor. Bazı durumlarda emeklilik tarihini öne çekmem mümkün olabiliyor. Borçlanma yoluyla 6 yıl daha erken emekli olma imkanına sahip EYT durumundaki vatandaşlar için de emeklilik fırsatına sahip olabiliyor. 

Emeklilik süreci SGK'nın gözetiminde ilerleyen ve onlar tarafından belirlenen kurallara göre işleyen bir süreçtir. SGK tarafından açıklanan bilgiye göre, belirli meslek gruplarında çalışan kişiler için erken emeklilik hakkı bulunmaktadır. Belirli meslek gruplarında çalışan ve 50 yaşın altında olan vatandaşlar için belirlenen prim gün şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. 

Binlerce yıl boyunca tüm kötülüklerin anası olarak gösterilen para aslında  hoşgörünün doruk noktası' - 10.03.2021, Sputnik Türkiye

Bazı meslek grupları için 3600 gün prim şartı yeterli olmaktadır. 

3600 prim günü ödeyen kişiler için durum farklılık gösteriyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olan kişiler 15 yıllık sigorta süresini ve 3600 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabilmektedir. Kadın ve erkeklerde bu durum farklılık gösterir. Örneğin 2002 yılında 15 yıllık sigortalılık süresini dolduran bir kadın çalışan 50 yaşında, erkek çalışanlar ise 55 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. 

Emeklilik için en önemli şartlardan biri de sigorta başlangıç tarihidir 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişilere 15 yıllık sigortalılık süresi imkanına sahiptir. Ayrıyeten 2600 gün prim ödeyen ve yaş şartını yeterine getiren kişiler de erken emekli olabiliyor. 

PRİM NASIL KAZANILABİLİR?

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan vatandaşla riçin emeklilik imkanına sahip olurken birçok kişi perim ve yıl şartlarını tamamlamasına rağmen emekli olamıyor. 

Bunun medeni, primlerini tamamlayan veya borçlanma süresini dolduramadığı içindir. 

Eski primler tamamlanabilir mi? Bunun için neler yapılabilir?

Eski primler bazı durumlarda tamamlanabilir. Çalışma imkanına sahip olmayan vatandalar için borçlanma, ihya ve isteğe bağlı isgorta seçenekleri bulunur. 

Doğum, askerlik, avukatlık stajı gibi sürelerde borçlanma hakkı olanlar ihtiyaç duydukları kadar prim ödeyerek prim kazanabilir. Bağ-Kur prim borcu nedeniyle silenen hizmet süreleri varsa, bu sürelerin tamamı ihya ile kazananılabilir. 

Ancak bir önceki dönem için toplu ödeme seçeneği yoktur. Yalnızca ay ay ödeme yaparak eksik prim tamamlanabilir. Bu süreçte ödenmeyen primler sigortalılık süresi olarak kabul edilemez. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *