Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa'nın en yüksek oranlarına sahipken, Ermenek'teki maden faciası bu acı tablonun en çarpıcı örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. 2014 yılında, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki Has Şekerler Madencilik'e ait linyit ocağında meydana gelen su baskını sonucunda 18 işçi hayatını kaybetmişti. Facianın üzerinden geçen 10 yıl, mağdur ailelerinin adalet arayışını da sürdürdü.
38 GÜN KURTARMA ÇALIŞMASI SÜRDÜ
Ekim 2014'te meydana gelen olayda, maden ocağında mahsur kalan işçiler için 38 gün süren kurtarma çalışmaları yapıldı. Ancak tüm çabalara rağmen, 18 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar ile birlikte 14 sanık hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçlamasıyla dava açıldı.
MAHKEME SÜRECİ
Dava sürecinde sanıklara verilen cezalar, daha sonra yapılan itirazlarla artırıldı. 2017 yılında, mahkeme Saffet Uyar ve Ali Kurt'un cezalarını 19 yıl üç aya çıkarırken, ruhsat sahibi Abdullah Özbey’in cezasını da 11 yıldan 19 yıla yükseltti. Ancak Özbey, 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi ve AKP'den milletvekili aday adayı oldu.
MADENCİ AİLELERİN MÜCADELELERİ
Faciada hayatını kaybeden işçi Osman Çoksöyler’in eşi Şadiye Çoksöyler, adaletin sağlanmadığını dile getirerek, "Ben 26 yaşında iki çocukla tek kalıyorsam, o patronlar evinde yatamaz. Adalet bu değil" şeklinde konuştu. 2020 yılında, diğer madenci aileleriyle birlikte adalet talep etmek amacıyla Ankara'ya yürüyüş yapmak istemiş, ancak jandarma tarafından engellenmişlerdi.
Facianın 10. yılı dolayısıyla CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bir mesaj yayımladı. Özel, "10 yıl önce Ermenek'te meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 18 madenciyi saygıyla anıyorum" diyerek, madencilerin güvenli çalışma koşulları için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.