EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.
Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.
Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, geçtiğimiz pazar günü İstanbul'da miting gerçekleştirdi.
TC. 56. Hükümet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hakan Tartan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla staj ve çıraklık mağdurlarına destek verdi.
Tartan, paylaşımında, "Staj ve çıraklık mağdurlarının talepleri açık; işe giriş tarihi sigortalılık başlangıcı olsun.. Ben de çok sayıda mağdur kardeşimle eski bir Bakan olarak görüştüm ve desteğimi ifade ettim. Bundan sonra da her platformda destekçileriyim..." ifadelerine yer verdi.
Staj ve çıraklık mağdurlarının talepleri açık; işe giriş tarihi sigortalılık başlangıcı olsun.. Ben de çok sayıda mağdur kardeşimle
— Hakan Tartan (@TartanHakan) December 11, 2023
eski bir Bakan olarak görüştüm ve desteğimi ifade ettim. Bundan sonra da her platformda destekçileriyim..@staj_dernegi @STAJMADURLARID1 pic.twitter.com/q1Qy5Qyhx7
TC. 56. Hükümet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hakan Tartan'ın aksine Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın görüşleri ise staj ve çıraklık mağduriyetinin çözümü konusunda çok yaklaşımcı değil.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun EYT düzenlemesinden yararlanamayacağını açıklamıştı.
Bakan Işıkhan'dan iki farklı cevap geldi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in stajyerler ve çıraklarla ilgili iki sorusuna farklı yanıt verdi. Bakan Işıkhan bir yanıtında çırak ve stajyerlerin TÜİK verilerinde çalışan olarak göründüğünü açıklarken, emeklilik haklarına konusundaki soruya çırak ve stajyerlerin eğitim aldığını bildirerek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı sorusuna verdiği yanıtta, çırak ve stajyerlerle ilgili çelişkili ifadelere yer verdi.
Bakan Işıkhan, Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sorusuna verdiği yazılı yanıtta, stajyerlerin TÜİK verilerinde istihdamda göründüğünü açıklayarak, “Çırak ve stajyer vb. bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat, maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb. elde ediyorsa, istihdamda kabul edilmektedir” dedi. Ancak Bakan Işıkhan, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta ise çırak ve stajyerlerin durumuna ilişkin mesleki eğitim aldıklarını belirterek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı.
CHP’li Gürer ise Bakan Işıkhan’ın stajyerlere ilişkin çelişkili açıklama yaptığını değerlendirerek, şunları söyledi:
“TÜİK tarafından çalışanlarla ilgili veriler kamuoyu ile paylaşılıyor. İşsizliğin azaldığıyla ilgili verilerle kamuoyuna yansıtılıyor. Oysa işin gerçek yönü işsizlik azalmıyor, artıyor. Bunun yanında çırak ve stajyerler de çalışan gösteriliyor. Oysa çırak ve stajyerler bakanlığın yanıtlarında öğrenci olduğu ifade ediliyor. Yani öğrenci olarak gösterilip yaşlılık sigortası yapılmayan çocuklarımız bakanlığın verilerinde işçi olarak gösteriliyor.”