"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.391.375 %-0.152
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri EYT başvurusu nasıl yapılıyor, EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT başvurusu nasıl yapılıyor, EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olma hakkı kazanacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'den duyurmuştu. Birkaç yıl içerisinde 6 milyon EYT'li emekli olabilecek.

EYT düzenlemesinin açıklamasının ardından ilk etapta 2 milyon 250 kişi emekli olabilecek. Ocak ayında düzenleme yasallaşacak ve 2 milyon 250 kişinin emekli olmasının ardından geriye kalan 4 milyon kişinin 3-4 yıl içerisinde emekli olabilecek. 

EYT için belirlenen maliyet henüz net değil ve SGK'ya ne kadar ek maliyeti olacağı da ilerleyen zamanlarda belli olacak.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) mağduriyeti ilk olarak, 8 Eylül 1999'da yasal değişiklik gelmesiyle beraber emekli olma koşullarının değiştirilmesiyle başlıyor. Bu tarihten itibaren ilk defa yasalar geriye doğru işledi. Sigorta girişleri 9 Eylül 1999'dan önce olanlar ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış olanlar, getirilen yasayla birlikte emeklilik hakkını kaybetti.

Kanunda değişikliğe gidilmeden önce kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 5000 güm prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. Dolayısıyla 18 yaşında çalışma hayatına başlayan bir kadın 38 yaşında erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. 

1999 yılında yapılan değişiklik sonrası kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 20008 yılında ise ilk defa sigortalı olarak işe başlayanlar için emeklilik yaşı 65'e yükseltildi.

Yeni çıkan EYT düzenlemesinde Emeklilikte yaş takılma sorununun "erken emeklilik" demek olmadığını belirten dernekler “EYT erken emeklilik değil, gasp edilmiş emeklilik hakkının peşindedir” açıklamasını yapmıştı.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

Emeklilik düzenlemesinin ocak ayında yasalaşması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da e-Devlet uygulaması üzerinden bilgi alınabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *