"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5333 %0.11
36,1828 %-0.22
3.407.650 %0.887
2.982,79 0,70
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri EYT'de doğum borçlanması mağduriyeti çığ gibi büyüyor!

EYT'de doğum borçlanması mağduriyeti çığ gibi büyüyor!

EYT'den yararlanamayan anneler sigorta girişlerinden önceki doğumları için borçlanma hakkı talep ediyor.

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Erkekler askerlik borçlanması yaparak EYT'den yararlanabilirken kadınlar SGK öncesi doğum borçlanması yapamadıkları için emekli olamadı. 

Sırf anne olmak istedikleri için çalışma ve emeklilik hayatlarında önlerinde engel olmasını istemeyen doğum borçlanması mağduru anneler yaşadıklarının haksızlık olduğunu, yıllarca çalışarak ülkeye hizmet ettiklerini belirterek kazandıkları emeklilik hakkına kavuşmak istiyor.

Uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen, aralarında 68 yaşın üzerinde kadınların da bulunduğu doğum borçlanması mağdurları; yaşları, sağlık durumları nedeniyle iş bulamamakta bunun yanında doğum borçlanması da yapamadığından ötürü emekli olamadan ömürlerini maddi sıkıntılar çerçevesinde geçirmekte.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, EYT'nin ardında kalan mağduriyetlerin giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini açıklamıştı.

EYT'nin çözülmediğini belirten Esmeray, yetkililere seslenerek hak iadesi verilmesi gerektiğini belirtti. 

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, doğum borçlanması mağduriyetinin çözülmesini talep etti.

Doğum borçlanması; çalışma öncesi yada sonrası, staj yapmış yapmamış,yurt dışında yaşamış yaşamamış diye ayrılmadan,her annenin hakkıdır.Kadınlar; çocukları nedeni ile işe geç başlayabiliyor yada işten ayrılmak zorunda kalabiliyor.Emekliliğe geç kalan anne artık çalışma enerjisini yitiriyor Kaldı ki yaşı nedeniyle kolay işte bulamıyor.

Kadınlar SGK öncesi doğumları için de doğum borçlanmasını yapıp, eksik sigorta günlerini tamamlanmak istiyor.

Almanya'da yaşayan bir Türk kadın Almanya'da doğum yaptığında 2014/27 sayılı genelge ile doğumunu ülkemizde işe başlama tarihi saydırmaktadır. Fakat Türkiye'de doğum yapan kadının maalesef böyle bir hakkı yoktur. Bu eşitlik hakkına aykırıdır.

Annelik ve anneler kutsal düşüncesiyle; kadınların doğumdan önce veya doğum sırasında sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın doğum borçlanmasından faydalanabilmeleri ve kadınların ilk doğum yaptığı günün, 1 günlük sigortalı sayılmasını  istiyoruz veya  erkeklerin çalışma öncesi askerlik borçlanmasında olduğu gibi kadınlara da  3 çocuğa kadar çalışma öncesi doğum borçlanma hakkı istiyoruz.

Kadınlar hem evde ,hem işde çalışıyor,çocuk  büyütüyor,yaşlılarına bakıyor.Bu nedenle kadınlara prim gün sayısı, hizmet süresi ve  yaş indirimi yapılmalı  ve yine  çocuk sayısına göre  de yapranma payı verilmeli.

Şöyleki;kadınların erken emekliliği,yaşlı hasta  bakımı  ve annesi işte çalışan torunlarının  da bakımı için oldukça önem taşıyor ve emeklilik hakkına kavuşmak için çalışma hayatına devam etmek zorunda kalan kadınlar yaşlı hastalarına ve annesi çalışan torunlarına   bakamıyor.Bu nedenden dolayı da kadınlarımız SGK öncesi doğum borçlanma yapıp emeklilik hakkına kavuşmak istiyor.

1-10 1999 sonrası bağkurlu kadınlarımız  9000 gün prim,25 yıl hizmet süresi ve 58 yaşa tabii. Prim eşitliği gelmesi halinde bile  işe geç başlayan kadınlarımız 25 yıl  hizmet sürelerini tamamlayamıyor ve  diğer şartları uyuyorsa  bile 60 yaşını beklemek zorunda kalıyor.

1999 tarihinden önce kadınlarda 20 yıl olan hizmet süresi 25 yıla çıkarıldı Bağkurlu kadınlarda 7200 prim günü, 9000 güne çıkarıldı ve SGK ve bağkurlu kadınlara 58 yaş şartı getirildi.1999  dan önceki kadınlara verilen pozitif ayrımcılığı geri istiyoruz.Birde bazı annelerimiz çalışma hayatı geç ve yaşı da ilerlemiş olması nedeniyle ancak ve ancak sadece SGK öncesi doğum borçlanma hakkı ile emeklilik hakkına kavuşacak 

Çocukları nedeniyle çalışma hayatından atıl kalan her kadın doğum borçlanması yapabilmeli. Bağkurlu kadınlarda 1-10 -1999 dan sonra 25 yıla çıkarılan hizmet süresi 20 yıla geri çekilmeli.9000 gün prim ve 58 yaş şartında da  makul bir sayı belirlenmeli,kadınlara yıpranma payı da verilmeli.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *