"1999 sonrası SGK'lılar" ifadesi, genellikle 2000'li yıllarda çalışma hayatına giren ve dolayısıyla 1999 sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kaydolan bireyleri ifade eder. Bu grup, sosyal güvenlik kapsamına giren ve çalışma hayatında sigortalı olarak yer alan kişileri içerir.
"EYT" (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ise Türkiye'de emeklilik sistemine ilişkin bir konsepttir. EYT, belirli bir yaşa gelmiş olmalarına rağmen emekli olamayan kişileri ifade eder. Bu durum, 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'un emeklilik şartlarını değiştirmesi ve emekli olma yaşını artırması sonucu ortaya çıkmıştır.
1999 sonrası SGK'lılar arasında EYT konusu önemli bir gündem maddesi haline gelerek bir gün ile emekli olmayı kaçıran vatandaşlar seslerini duyurmaya çalışarak yeni düzenlemeler gelmesini talep ediyor. EYT yürürlüğe girdikten sonra 1999 sonrası SGK'lı vatandaşlardan 1 (bir) gün ile emekli olmayı kaçıran vatandaşlar, birkaç ay ile kaçıranlar bu duruma yönelik mağduriyetlerini gerekli platformlardan belirtmişlerdi.
CHP ve Yeniden Refah Partisi geçtiğimiz günlerde Kanun Teklifini sunmuşlardı. Fakat henüz Meclis'ten bir yanıt gelmedi. Mağdurların bekleyişi sürüyor.