TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak yasa ile 1999 öncesi hakların tamamının iade edilmemesi, 1999 Gölcük depremi nedeniyle sigortaların başlangıçlarının geç düzenlenmesi gibi birçok faktörün emekliliğe engel olması nedeniyle vatandaşlar EYT'den yararlanamadı.
Uzun süre EYT Yasasın'nın çıkması için mücadele eden vatandaşlar şimdi de EYT Yasası'nın tam olarak çıkması için mücadele ediyor. EYT düzenlemesini çok kısa bir süre yüzünden kaçıran vatandaşlar emekliliklerinin uzatılmasını değil yasadaki esnek maddelerle emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor.
2014 yılının mayıs ayından itibaren kademeli yaş sınırına tabi olunduğu için kadınların 58 yaşında, erkeklerin 60 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmesi kısmi emeklilik sistemine duyulan ihtiyacı artırdı. Seçimin ardından emekilik reformu hakkında çalışmalar yürütülürken kısmi emeklilik sistemi gündem oldu.
Kısmi emeklilik, primini tamamlayamayan sigortalılara yaş haddi işe başlama tarihine göre belirlenen bir emeklilik hakkı tanır. Bu hükümler İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kısmi emeklilikte, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü dolduranlar, belirli bir yaşa geldiklerinde emekli olabilirler.
Kısmi emeklilik sistemi hakkında tüm detayları okumak için tıklayınız.
1 yılın karşılığı 17 yıl geç emeklilik!
EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması yüz binlerce vatandaşın emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Bir yıllık farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan 2000 sonrası SGK mağdurları emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstererek kademeli emeklilik sisteminin gelmesini istiyor.
EYT'yi kaçıranlar nasıl emekli olacak?
EYT'yi kaçıran vatandaşları umutlandıran haber ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Emekliler hakkındaki çalışmaları çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
Memur ve emekli maaşlarını değerlendiren Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurguladı. Yılmaz, "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz" dedi.
Yılmaz'ın bu açıklamalarının ardından EYT'yi kaçıranlar kendileri için bir düzenleme yapılmasını, yasa ya da ekonomik şartların değişmesi gibi nedenlerden ötürü aynı yaş ve prim şartını yerine getirdikleri vatandaşların aksine emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor.