Küsmez, 1981 ve 1990'lı yıllarda Meslek Liseleri ve Çıraklık Okullarında zorunlu staj yaptıklarını ve bu süre zarfında fabrikalarda, bankalarda ve sanayi işletmelerinde bir yıl ile altı yıl arasında ücretli, bordrolu ve bir işverene bağlı olarak çalıştıklarını ifade etti. Ancak stajyerler ve çıraklar olarak fiilen çalıştıkları işyerlerinde sigortalı olarak görülmediklerini ve iş kazalarına maruz kaldıklarını dile getirdi.
Küsmez, stajyerlerin ucuz işgücü olarak kullanıldığını ve küçük yaşta emeklerinin sömürüldüğünü belirtirken, dünyada kısa kol ve uzun kol ayrımı olmadığını ve fiilen çalışmanın iş hayatının başlangıcı olduğunu vurguladı. Bu nedenle stajyerlerin sigortalılık sürelerinin işe ilk giriş tarihleriyle eşitlenmesini talep ettiklerini açıkladı.
Staj mağdurlarının mağduriyetinin çözülmesinin aslında zor bir olay olmadığını ifade eden Küsmez, ancak bu konuda çeşitli yamalarla yürürlükte olan yasaların uygulamada hala sorunlara neden olduğunu belirtti. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in mağduriyetleri kabul etmediğini belirten Küsmez, yeni Bakan Vedat Işıkhan'a umutlarını bağladıklarını dile getirdi.
Staj mağdurlarının haklarının verilmesinin devlete fazla bir yük olmayacağını ifade eden Küsmez, özellikle doktorlara ve avukatlara tanınan borçlanma hakkı gibi ayrıcalıklı haklara değil, sadece staj sigortalarının başlangıç tarihlerinin işe ilk giriş tarihi olarak sayılmasını talep ettiklerini belirtti.
Küsmez, mağduriyetin giderilmesi için yapılması gerekenin aslında çok basit olduğunu ifade ederek 5510 sayılı kanun ve 3308 sayılı kanundaki ilgili maddelerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Tüm stajyer ve çırakların birlikte hareket ettiğini ve federasyon çatısı altında birleşerek haklarını aradıklarını açıkladı. Türkiye genelinde 15 dernek ve 1 buçuk milyon kişinin mağduriyetlerini dile getirdiğini belirten Küsmez, haklarının peşinde mücadele edeceklerini ifade etti.
KAYNAK:https://www.haberlisin.com/foto/15824294/staj-ve-ciraklik-sigortasi-magdurlari-umutlu-haklarimizi-alacagiz