Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen koronavirüs iznindeki hükümlülere ilişkin düzenlemeye dair açıklamalarda bulundu. Kabul edilen kanun teklifinin ‘af’ düzenlemesi olmadığının altını çizen Bakan Tunç “Covid-19 izninde bulunan koşullu salıverilme tarihine belli bir süre kalmış olan iyi halli hükümlülerin kalan cezasının denetimli serbestlik altında çektirilmesidir” ifadelerini kullandı.
Denetimli serbestlik düzenlemesinden kimler yararlanacak?
Bakan Tunç söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi; “Kabul edilen teklife göre ayrıca; 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Kovid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek. Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir. Af, cezayı tüm sonuçları ile ortadan kaldıran bir düzenlemedir. Kabul edilen düzenleme ise Kovid-19 izninde bulunan koşullu salıverilme tarihine belli bir süre kalmış olan iyi halli hükümlülerin kalan cezasının denetimli serbestlik altında çektirilmesidir. "
Genel Af Nedir?
Genel Af, işlenen suçu ve verilen cezayı tamamen ortadan kaldıran bir hukuki düzenlemedir. Bu tür af kararıyla, suç işleyen kişilerin tüm cezaî sonuçları yanı sıra fiilin suç olma niteliği de yok edilir.
Özel Af Nedir?
Özel Af ise suçun kendisini ortadan kaldırmaz, ancak verilen cezayı hafifletir veya tamamen ortadan kaldırır. Bu af türünde, suçluluk niteliği korunurken, mahkum olan kişinin cezası azaltılır, başka bir cezaya çevrilir veya tamamen affedilir.
Denetimli Serbestlik Nedir?
Denetimli Serbestlik, suç işleyen kişilerin cezasının toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlanmasını ifade eder. Cezaevi yerine hükümlünün belirli şartlar altında toplum içinde bulunmasına olanak tanır.
Denetimli Serbestlik için bazı şartlar vardır. Hükümlü olan kişinin henüz cezaevine girmemiş olması gerekir. Açık cezaevine veya çocuk eğitimevine giren hükümlülerin koşullu salıverilmeye 1 yıl kalmış olmaları halinde denetimli serbestlik tedbiri uygulanabilir. Ayrıca, hükümlünün "iyi halli" olması da bir ön şarttır. Denetimli serbestlik süresi genellikle 1 yıldır, ancak bazı durumlarda 1 yıldan fazla olarak da uygulanabilir.