Güvenlik Korucusu diğer adıyla Köy Korucusu, 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan değişiklikle muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü ile gönüllü ya da valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile geçici olarak görev yapılan ve köy koruculuğu adıyla oluşturulan paramiliter kurum. İdari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanı'nın emir ve komutası altındadırlar.
Güvenlik güçleriyle omuz omuza çok zor şartlarda terörle mücadelede yoğun çaba gösteren ve binlerce şehit veren, aktif görev yapan yaklaşık 55 bin güvenlik korucusu maaşlarının yetersiz olduğunu, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını gerektiğini belirterek çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Jandarma bünyesinde çalışmakta olan güvenlik korucuları, özlük haklarının yetersiz olduğunu, zor şartlarda çalıştıklarını belirterek düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. Maddi ve manevi yükümlülüğü yüksek bir iş yapan korucular mevcut çalışma şartları altında ezildiklerini belirtiyor. Birçok mecrada yetkililere seslenerek özlük haklarında bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Maaşlarının en düşük memur maaşından çok daha düşük olduğunu belirten güvenlik korucuları yaptıkları işin tehlikesi ve çalışma koşullarının yanında hak ettikleri ücreti ve özlük haklarına sahip olamadıklarını belirtiyor.
Bulundukları bölgelerde vatanı koruyan güvenlik korucuları mevcut çalışma şartlarında haksızlığa uğradıklarını belirterek bir düzenleme yapılmasını istiyor.
Özlük hakları taleplerinin yanı sıra emekli olan güvenlik korucularının yerinin doldurulamaması da tepki çekiyor. Güvenlik korucuları, emekli olan korucuların yerine oğullarının ya da kardeşlerinin geçmesini talep ediyor. Çalışma şartlarından memnun olmayan güvenlik korucuları birçok mecrada yetkililere seslenerek bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Güvenlik Korucularının Özlük Hakları Konusundaki Talepleri
1. Özlük hakları konusunda kapsamlı bir șekilde 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi tutulması.
a) 657 DMK'da 4A Kadro
b) Maaș ve sigorta kolunun 4C'ye bağlanması
c) İlk okul, orta okul ve lise, ön lisans ve lisans mezunları arasında 1 derece farkın olması
d) Derece ve Kademenin verilmesi
e) 3600 ek göstergenin verilmesi
f) Yan ödemenin verllmesi
g) Özel Hizmet tazminatının verilmesi
h) Maaşlarının en düşük memur maaşındak çok daha düşük olmaması
ı) Emeklilikte emeklilik ikramiyesi
i) Görev (iașe) ücretlerinin günlük 640 gösterge üzerinden verilmesi
k) Yol ücretinin yerel taksi ücreti üzerinden verilmesi (Örneğin 5 km 50 TL)
l) Halihazirda 225 gösterge üzerinden verilen operasyon ücretinin günlük 600 göstergeye yükseltilmesi
m) Terör tazminatının verilmesi
2. 50 ile 55 yaşlarında 15 yıllık sigortalılık süresi olanların isteğe bağlı emeklilik hakkının verilmesi
a) Halihazırda zorunlu olan 55 yaşında emekliliğin devam etmesi
b) Emekll olanların, şartlar tutan varsa kadrosunun bir oğluna verilmesi
3. Güncel Güvenlik Korucusu Kanunu