Gündem Özel programının sunucusu Fırat Turgut, Mess Grup Sözleşmesinin imzalanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Evrensel Gazetesi editörleri ve muhabirleri MESS Grup Sözleşmesini Gündem Özel programında değerlendirdi.
MERSİN SEDAŞ İŞÇİLERİ EYLEM YAPTI
Mess Sözleşmesine imza atan sendikalardan biri olan Birleşik Metal-İş sendikasinın örgütlü olduğu Mersin Çim Sedaş fabrikasındaki çalışanlar işlerini durdurdu. İmzalanan MESS Sözleşmesini kabul etmediklerini ve ek protokol talep ettiklerini söylediler. İşçiler ek protokol için 7 madde sundu. Bu maddelerde birincisi MESS sözleşmesinde ilk altı ay için %27' e imza atılmıştı. İşçiler ilk altı ay için bu rakamların yetersiz olduğunu ve ekstra yüzde 35 zam yapılması gerektiğini söylediler. İşçilerin ikinci altı ayda enflasyon talebi var.
Fazla mesai ücretlerinin haftaiçi yüzde yüz hafta sonu yüzde üç yüz ödenmesi, işçilerin talepleri arasında sosyal haklara net yüzde yüz zam yapılması, kıdem farkı, ara dinlenme, çay molası gibi maddelerde bulunuyor. MESS sözleşmesinden sonra eylemlerin olduğu tek fabrika olduğu söylendi. Türk Metal-İş Sendikası MESS sözleşmesine imza attı. MESS sözleşmesinin imzalanmasının hemen ardından işçiler tarafından tepkiler geldi.
OCAK VE ŞUBAT AYINDA BEKLENEN ENFLASYON NE DÜZEYDE OLUCAK?
Alınan zamda yüzde yirmi yedi orada 6 puanlık fark var. Bu TÜİK rakamları Türkiyenin en çok eleştirelen kurumlarında biri olduğu hatırlayacak olursak örneğin döviz artarken ötv zam yapmadığını bilerek TÜİK rakamları güven vermez kimseye.
Bugün açıklanan bir karar var özellikle Türkiye sermayesinin dövize ne kadar bağlı olduğunu hatırlayacak olursak döviz dolar neredeyse ana paramız olmuş durumda. ABD'deki faizi çok yakından takip ediyoruz.
Türk lirasının dolar karşısındaki kaybı yüzde seksen. Bu Türkiye ile alakalı bir durum dünyanın hiçbir yerinde yüzde seksenlik bir kayıp yok.
Faiz de bize doğru geliyor. ABD faiz artışı demek türk lirası karşısında doların değer kazanması demek. Şu ana kadar faiz politikasında değişen bir şey gözükmüyor.
GEBZE'DE DE DURUMLAR BENZER
Gebze' de, Birleşik Metal-İş Sendikası'nın en çok örgütlü olduğu yerlerden birisidir. Hasret Gültekin ise Gebze'de iki fabrikadan işçilerle görüştüklerini ve sözleşme imzalanmamış olsaydı 16 Ocak'ta işçilerin greve çıkacaklarını söyledi. İşçilerin beklemediği ve çok az buldukları bir zam olduğunu da sözlerine ekledi.
Gültekin" Pevrul Kavlak'ın dediği gibi kağıt üzerinde iyi bir sözleşme gibi dursa da oturup hesaplandığında öyle değil." diyerek tepki gösterdi. İşçiler ilk başta kendi içlerinde homurdandı zamdan ve sözleşmeden memnun olmadılar.
Bu sözleşmeden istedikleri bir madde vardı. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nın tüm aileyi kapsamalarını istiyorlardı. İşçilerin eşleri ve çocuklarını da kapsaması gerektiğini savunuyorlardı. Fakat madde değişmedi ve aynı kaldı. Bu sigorta sadece işçileri kapsamaya devam ediyor. Gebze'deki durum Mersin'deki gibi birşeye dönüşür mü diye düşünmek için erken ama bu tartışma sürmeye devam edecek.
Sendikalar anket dağıttı. Metal İş Sendikası çalışanları ise saat ücretine %30 ve üstü zam seçeneğini işaretlediler. Bu anketler sendikaya gitti. Fakat herhangi bir adım atılmadı ve işçiler bu sürece dahil edilmedi.
ENFLASYONUN ALTINDA ZAM
MESS Sözleşmesi'nde ilk 6 ay %27'lik bir zam diğer 6 ayda da %30'luk bir zam kabul edildi. İşçiler ise bu karara ve sözleşmeye karşı olarak karlara karşılık kendi maaşlarını az görüyorlar. Alım gücünün düştüğünü ve işçilerin yoksullaştığını ifade ediyorlar. Bursa ve Gebze'de fabrikalarda ciddi tepkiler gelmeye devam ediyor. Son 4 ayda gerçek enflasyon %39 iken bu zamlar yeterli mi? sorusu gündemden düşmeyeceğe benziyor.