Taşeron sorunu her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor.
Belediye şirketlerine bağlı olarak çalışan ve afet, acil yardım, doğal afetler gibi olaylarda en ön saflarda olan itfaiye erleri kadro sorunu ile karşı karşıyalar.
Heyelan,sel,çığ gibi doğal afetlerde en ön safta devletine hizmet eden itfaiye erlerine yönelik özlük haklarında iyileştirme yapılmazken her seçim öncesinde verilen sözler de tutulmadı.
TAŞERON İŞÇİLERİNE VERİLMEYEN HAKLAR
1- Çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde çalışıyorlar
2-Kadroları yok
3- Mesleki güvenceleri yok
4-Yıllık izinlerinden yararlanamıyorlar
5- Tayin hakkları yok
6-Eşit işe eşit ücret verilmiyor
ADALET BAKANI'NDAN TAŞERON İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 200 personelin kadroya alındığını belirtirken,
Çalışma barışına ve personelimizin iş güvencesine her zaman önem veriyoruz. Taşeron şirkette çalışan 200 personelimizi, düzenlediğimiz törenle Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfımızın bünyesinde kadroya aldık. Personelimize, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma hayatı diliyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.'' şeklinde açıklama yaptı.
Çalışma barışına ve personelimizin iş güvencesine her zaman önem veriyoruz.
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) December 25, 2023
Taşeron şirkette çalışan 200 personelimizi, düzenlediğimiz törenle Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfımızın bünyesinde kadroya aldık. Personelimize, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma hayatı diliyorum.… pic.twitter.com/Lbbl6o44ui
Çalıştıkları bölgelerin tehlikeli olmasından dolayı can güvenliği olmayan vatandaşların özlük haklarına yönelik Milletvekillerince Meclis'e talınmasına rağmen, sunulan soru önergeleri ve kanun tekliflerinden henüz bir yanıt gelmedi. Belediye şirketlerine bağlı olarak çalışan taşeron itfaiyeciler zorlu çalışma koşullarından dolayı özlük haklarında iyileştirme taleplerini birkez daha yineledi.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.