Diploma denklik sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Yurt dışında çeşitli üniversiteleden mezun olan ve Türkiye'de daha iyi şartlarda çalışmak isteyen mezunların diploması Türkiye'de geçerli sayılmaması binlerce kişiyi mağduriyetin eşiğine sürükledi.
Bilindiği üzere Yurt dışında çeşitli üniversitelerden mezun olan vatandaşların belgesi, Türkiye'ye denk sayılmadı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün yurt dışındaki bir üniversitenin diplomasının Türkiye sınırları içersinde geçerli olması, mağdur öğrecilere denklik affının onaylanacağı anlamına gelmediği açıklaması on binlerce mezun ve ailesinin tepkisine sebep oldu.
Liyakat ve eşitlik kavramına vurgu yapan mezunlara yönelik çeşitli parti ve milletvekillerince verilen destekler gecikmezken, Meclis'te bir tartışma gündemde tutulmaya devam etti.
Halı hazırda devam eden asgari ücret görüşmeleri ve TBMM'de konuşulan Bütçe Komisyonunda diploma denklik konusu Milletvekillerince gündeme geldi. Yabancı mezunların ve Suriye uyruklu mezunların diplomalarının Türkiye'de geçerli kabul edilmesi milletvekilleri tarafından tepki ile karşılandı.
''DENKLİK MAĞDURU 100 BİNE ULAŞTI''
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur,daha önce diploma denklik sorunu yaşayan mezunlara Meclis'te vermiş olduğu destekte, YÖK'ten alınan tanınırlık yazılarına istinaden yurt dışındaki birçok ülkeye yükseköğrenim görmeye giden gençlerimiz var ancak üniversiteyi bitirip Türkiye'ye döndüklerinde bu gençlerimizin büyük bir çoğunluğunun diplomalarına YÖK tarafından denklik verilmiyor.
Bu durumdaki denklik mağduru genç sayısı 100 bine ulaştı. Bu gençler denklik alamadıkları için de iş bulamıyor. Buradan YÖK'e soruyorum: Neye istinaden; aynı okul, aynı bölüm ve aynı sınıftan aynı şartlarda ve aynı anda mezun öğrencilerden birine denklik için fark dersi, diğerine STS sınavı şartı, bir diğerine de doğrudan ret veriyorsunuz?
Nerede Anayasa'nın eşitlik ilkesi? Nerede bu kişiye olan özel uygulama? 2022 yılı itibarıyla sayıları 100 bine ulaşan bu mağdur gençlerimiz bir an önce denklik affı bekliyor. Bu eşitsizliği giderin, bu gençlerimizin mağduriyetini giderin.'' şeklinde açıklama yapmıştı.
Hükümetin genel seçimler öncesi vaatlerinden olan diploma denklik konusunda yapılan açıklamada, sabredilmesi gerektiğini, seçimlerden sonra çözüm geleceği belirtilmesine rağmen, henüz konuya ilişkin çalışma başlatılmamsası binlerce gencin tepkisine sebep oldu.
İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİNDEN MECLİS'TE DENKLİK AFFI TEPKİSİ!
İyi Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de yaptığı açıklamada, denklik affı bekleyen mağdurların sesi oldu. Mültecilere verilen vatandaşlık ve diploma denklik konusunda dikkat çeken Çömez, yapmış olduğu açıklama ile tepki gösterdi.