Milyonlarca vatandaşın merakla takip ettiği emeklilik düzenlemelerine dair önemli gelişmeler yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kademeli emeklilik sistemine ilişkin yaptığı açıklamada net bir tavır sergileyerek tartışmalara son noktayı koydu.
BAKAN IŞIKHAN'DAN KADEMELİ EMEKLİLİK VE STAJ MAĞDURİYETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleri ve MKYK üyeleriyle gerçekleştirdiği istişare toplantısında, emeklilik sisteminde değişiklik yapma planlarının bulunmadığını ifade etti. Edinilen bilgiye göre, kademeli emeklilik veya farklı bir düzenleme gündemde değil. Mevcut sistemdeki prim gün sayısı ve yıl şartlarının devam edeceği açıklandı.
Toplantıda, EYT düzenlemesinin ardından sosyal güvenliğin bütçe üzerindeki yükünün arttığına dikkat çekildi. Sosyal güvenlik harcamalarının bütçedeki payının yüzde 36’ya yükseldiği ve önümüzdeki 4 yıl içinde yaklaşık 5 milyon kişinin emekli olmasının beklendiği belirtildi. Ayrıca staj mağdurları ve intibak düzenlemeleri gibi taleplerin gündeme getirilmemesi istendi.
Toplantıda EYT yasası ile aktüer dengenin bozulduğunu söyleyen Bakan, 2024 yılında EYT maliyetinin 592 milyar lira olduğunu söyledi. Bunun seçimden kaynaklı muhaliflerin dayatması olduğunu ve bu dayatmaya karşı siyasetin direnemediğini söyledi.
Emeklilik sistemine ilişkin de açıklamada bulunan Bakan Işıkhan, staj mağdurları, intibak ve kademeli emeklilik gibi sistemlerin zorlayıcı konular olduğunu, bunların çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Asgari Ücret ve Emekliye Zam Görüşmeleri
Toplantıda, Aralık ayı sonunda belirlenecek yeni asgari ücret ve en düşük emekli maaşı da gündeme geldi. Bakan Işıkhan, asgari ücret çalışmalarında vatandaşların satın alma gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti. Milletvekilleri, en düşük emekli maaşının enflasyon karşısında ezilmeyecek şekilde artırılması gerektiğini vurgulayarak, seyyanen zam seçeneğinin de değerlendirilmesini önerdi.
Kademeli Emeklilik Nedir?
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaş ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi emekli olabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Şartlar, sigortalılık türü ve başlangıç tarihine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak Bakan Işıkhan’ın açıklamaları, bu konuda yeni bir düzenleme olmayacağına işaret ediyor.
EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu'dan Vedat Işıkhan'ın Kademeli eMEKLİLİK aÇIKLAMASINA tepki
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğurlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Uğurlu, EYT düzenlemesinin oy kaygısıyla, aktüeryal hesaplar ve gelir-gider dengesi göz ardı edilerek çıkarıldığını belirtti. Adaletin çalışanları tarihe göre ayırarak sağlanamayacağını vurgulayan Uğurlu, “Daha az prim ödeyenlerin erken emekli edildiği, daha fazla prim ödeyenlerin ise uzun yıllar beklemek zorunda kaldığı adaletsiz bir sistem oluşturuldu. SGK bir güvenlik sistemi olup, sosyal yardımlaşma kurumu değildir. Bu hatayı düzeltmek, toplumun adalet beklentisini karşılamak sizin sorumluluğunuzdur” ifadeleriyle düzenlemeye tepki gösterdi.
Sayın Vedat Işıkhan @isikhanvedat
Yaklaşık iki yıl önce çıkarılan bir yasanın doğruluğunu sorgulamak, sorunları sadece başkalarına yüklemek anlamına gelir. Ancak bu yasa, 11 ilin yerle bir olduğu bir dönemde yürürlüğe kondu.‼️
O dönemde Çalışma Bakanı olan Sayın Vedat Bilgin… https://t.co/dymxMl3kYB— Mihriban UĞURLU ⚖️ (@mihribanugurluu) December 6, 2024
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURİYETİ NEDİR?
Çocukken 3 yıl boyunca SGK primleri ödenmeden çalıştırılan çocuk işçilerin iş başlangıcı SGK başlangıcı sayılmamaktadır.
EYT düzenlemesi ile birlikte geçtiğimiz yıldan bu yana birçok vatandaş için erken emeklilik fırsatı ortaya çıktı. Milyonlarca kişi EYT’den emekli olmak için başvuru yaparken düzenlemede staj ve çıraklık süreleri kapsam dışında kaldı. Bu sebeple de yaklaşık 250.000 vatandaş mağdur oldu.
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLLARI FEDERASYONU ESKİ BAKAN VEDAT BİLGİN'E SESLENDİ
Staj ve çıraklık mağdurları, uzun süredir çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin'e seslendi. Mağdurlar, seçim öncesi verilen vaatlerin halen yerine getirilmediğini belirterek, "Devlette devamlılık esastır. Yıllarca yaptığınız teknik çalışmaların yeni bakanın gündeminde olmaması düşündürücü. Mağduriyetin maliyeti olmaz, bize adaleti geri verin" ifadelerini kullandı. Mağdurlar, Vedat Bilgin'den, başlattığı çalışmaları tamamlayarak bu soruna kalıcı bir çözüm getirmesini talep etti.
Çırakların durumu farklı, onlar haklı, o konuya çalışıyoruz demiş bir büyüğümüz!@vedatbilgn @isikhanvedat @csgbakanligi @Akparti @RTErdogan @MHP_Bilgi @MhpTbmmGrubu @dbdevletbahceli @tcmeb @Yusuf__Tekin @omerbolatTR @ticaret
Sayın Vedat Bilgin Vekilimiz,
Devlette…— STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI FEDERASYONU (@CirakStajFED) December 6, 2024