Türkiye genelinde birçok vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile emeklilik hayallerine kavuşmanın sevincini yaşarken, 8 Eylül 1999 sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıt yaptıranların bu düzenlemeden yararlanamaması büyük bir mağduriyete neden oluyor. Bu durum, emeklilik için gerekli şartları sağlamış olmalarına rağmen, kayıt tarihlerindeki birkaç günlük fark nedeniyle 17 yıl boyunca beklemek zorunda kalan binlerce kişiyi etkiliyor.
EYT düzenlemesi, SGK kaydını 8 Eylül 1999'dan önce yaptıranları kapsayarak emeklilik yaşını bekleyen birçok kişi için umut kaynağı oldu. Ancak bu düzenleme, SGK kaydını birkaç gün sonra yaptıran vatandaşları dışarıda bırakarak adeta bir günün, 17 yıl gibi uzun bir süreçte nasıl büyük bir adaletsizliğe dönüştüğünü gözler önüne serdi.
Bu durumu yaşayan vatandaşlar, sadece birkaç günle kaçırdıkları EYT düzenlemesi nedeniyle 17 yıl boyunca emeklilik hayallerini ertelemek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Bu kişiler, aynı yaş şartını ve prim ödeme şartını sağlamış olmalarına rağmen, birkaç günlük fark nedeniyle EYT düzenlemesinden yararlanamamakta ve bu durumu büyük bir haksızlık olarak değerlendirmektedir.
EYT düzenlemesi ile ilgili vatandaşlar, yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi ve adaletsizliğin ortadan kaldırılması için çeşitli platformlarda seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Kamuoyunda giderek büyüyen bu talep, EYT düzenlemesinin kapsamının genişletilmesi veya bu tür farklılıkların göz önüne alınması yönünde bir adım atılmasını bekliyor.
Kanun teklifi yasalaşacak mı?
Demokrat Parti milletvekilleri Meclis'e sunulan kademeli emeklilik kanun teklifi ile konuyu Türk siyasi gündemine taşımıştı.
İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş ve İzmir Milletvekili M. Salih Uzun'un öncülüğünde hazırlanan teklif, emeklilik konusundaki mağduriyetleri gidermeyi amaçlayarak büyük bir destek ve dikkat topluyor.
Teklif, emeklilik yaşını belirleyen kriterlerdeki adaletsizliklere çözüm getirmeyi hedefliyor. Mağdurlar, birkaç günlük fark nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan ve 17 yıl boyunca emeklilik hayali ertelenen birçok kişiyi temsil ediyor.
Mağdurlar, teklifin yasalaşmasını bekleyerek, sosyal medyadan ve çeşitli platformlardan seslerini duyurmaya çalışıyor. Teklifin emeklilik sistemindeki eşitsizliklere çözüm getireceğine inanan vatandaşlar, TBMM üyelerinden destek istiyor ve adaletin sağlanması için hükümetin bu konuya duyarlılık göstermesini bekliyor.
Emeklilik hayali kurmuş ancak birkaç günlük fark nedeniyle yıllarca beklemek zorunda kalan binlerce kişi, Demokrat Parti'nin öncülük ettiği bu teklifin, adaletin tesis edilmesi adına önemli bir adım olabileceğine inanıyor. Mağdurlar, TBMM'deki süreci yakından takip ederken, teklifin yasalaşmasıyla birlikte emeklilik hayallerine bir adım daha yaklaşmanın sevincini yaşamayı umuyorlar.