"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4803 %0.05
36,2739 %-0.23
3.360.484 %3.827
2.957,43 0,76
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Kamu işçileri geçinemiyor: Seyyanen zam, iyileştirme, refah payı...

Kamu işçileri geçinemiyor: Seyyanen zam, iyileştirme, refah payı...

750 bin kamu işçisi geçinemediklerini belirterek seyyanen zam, iyileştirme ve refah payında için yetkililere sesleniyor.

Kamuda çalışan 750 bini aşkın işçiyi ilgilendiren çerçeve protokol anlaşması için Türk-İş’in kurduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu'nun ardından alınan kararlardan memnun olmayan işçiler mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirerek yetkililerden ek zam talep ediyorlar.

Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Son yıllardaki ekonomik sıkıntılarla beraber, çalışan tüm kamu işçilerinin alım gücü düşmüştür. Türk İş’in Hak-İş ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapmış olduğu 2023-2025 kamu çerçeve protokolünde, alınan zam oranın belirli bir çoğunluğu memnun etmiş gibi gözükse de kamu işçileri mevcut ekonomik şartlarda maaşlarıyla geçinmenin zorlaştığını belirterek ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Kamu işçileri, mart ayında aldıkları zammın 9 ay içerisinde ürünlere ve hizmetlere yapılan zamlar karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitmesi, değerinin çok üstünde olan ev kiraları, marketlerde her gün değişen fiyat etiketleri son 3 ayda 2 katına çıkan akaryakıt fiyatları sebebiyle, hayatlarının her alanında zorunlu olarak ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere ulaşmanın gün geçtikçe zorlaştığını belirtmektedir. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulunmuştu.

Ancak aradan geçen 9 aylık sürede kamu işçileri mevcut ekonomik düzende geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. 

Asgari ücrete %54 oranında zam yapıldığını belirten işçiler, mevcut çalışma şartlarında aldıkları ücretin yetersiz olduğunu ve ücretlerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade ederek maaşlarına ek zam talebinde bulunuyorlar. 

Görüşmelerde kamu işçilerini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile işvereni temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri arasındaki pazarlık kamu işçilerini memnun etmedi. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam taleplerinin yanı sıra tayin hakkı da talep ediyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor. 

750 bin kamu işçisi yeni zamlar dahil 30 yıllık işçi bile 23 bin lira maaş almakta. Mevcut enflasyon ortamında maaşların yetmediğini, vergi dilimleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten 750 bin kamu işçisi ek zam bekliyor. 

Kamu işçileri, Kamu Çerçeve Protokolü'nde ulaşılan mutabakatın kendilerini tatmin etmediğini ve haklarının gasp edildiğini söylüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenerek TÜHİS ile yapılan görüşmelerde kamu işçilerinin taleplerinin göz ardı edildiğini ifade eden işçiler, ekonomik kriz karşısında daha fazla yoksullaşmamak için ek zam istiyor. İşçiler, sendika başkanlarından da kamu işçilerinin haklarını savunmalarını ve mücadelelerine destek vermelerini talep ediyor.

Ancak 2023'ün bitmesine bir aydan az bir süre kalmışken ve asgari ücret görüşmeleri önümüzedeki günlerde başlayacakken uzun zamandır maddi sıkıntı çeken, geçinemeyen kamu işçilerine zam konusu gündeme gelmiyor. Enflasyon verileriyle birlikte ülkemizde geçim sıkıntısı günden güne artarken 750 bini aşkın kamu işçisi daha fazla görmezden gelinmeden sendika başkanlarının kendilerini savunmasını ve maaşlarına ek zam taleplerinin dikkate alınmasını bekliyor. 

Kamu işçileri taleplerini şu sözlerle dile getiriyor: 

✅Bilindigi üzere VERGİ DİLİMLERİ çalışan İŞCİLERİ fena şekilde etkilemektedir.
✅Vergi dilimine bir çözüm bulunamamışken birde ENFLASYON ile başımız belada.

✅ENAG’ın açıkladı enflasyon rakamları bile gerçek enflasyon rakamlarını yansıtmamaktadır
ALIM GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK.
✅TÜİK rakamlarına bakıldıgında OCAK ayında MEMUR ve İŞÇİ maaşları arasında MAKASIN anormal derecede açıldıgını hep beraber göreceğiz.
⛔️EMEKÇİLER ZOR GÜNLERDEN GEÇMEKTELER
BİZLERİ SAHİPSİZ BIRAKTIGINIZI BELİRTMEK İSTİYORUM.

✅20 yıldır TARIM VE ORMAN bakanlıgında çalışmaktayım. 
✅Geçen yıla kadar İŞÇİ-ZİRAAT MÜHENDİSİ maaşları kafa kafayaydı.
✅İŞÇİ-MEMUR maaşında ise işçiler Memurlardan çok daha iyi durumdaydı.
BUGÜN MAALESEF BU DENGE BOZULDU

⛔️OCAK AYINDA
İŞCİ MAAŞI 25 bin
MEMUR maaşı 33 bin
Ziraat mühendisi 50-55 bin tl olacak
NERDEN NEREYE GELDİK
➡️Alım gücümüz düştü insanca yaşamak istiyoruz.
➡️Ayda bir defada olsa AİLEMLE dışarda yemek yiyebilmek istiyoruz.

☑️EV KİRALARI ARTI, 
☑️SEBZE MEYVE FİYATLARI UÇTU
☑️YAKIT FİYATLARI ARTTI BİR TÜP 480 tl
☑️ÇOCUKLARIN EĞİTİM MASRAFLARI UÇTU
☑️SÜT-PEYNİR-YOGURT FİYATLARI KATLANDI
☑️TAVUK-ET ALAMAZ HALDEYİZ
ARTMAYAN TEK ŞEY “ÜCRETLERİMİZ”

⛔️OCAK AYINDA İŞCİLERE EK KAZANIMLAR SAGLAYACAKMISINIZ❓
⛔️BUNUNLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ VARMI❓
‼️SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ
‼️İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ
‼️REFAH PAYI İSTİYORUZ

Yorumlar
M
Mert 11 ay önce
Kamu Muhendisleri Dengi mesleklerden geri kalmıştır. Diğer meslekleri paylaşın doktor hakim eczacı vb uzman doktor şuanda 83 bin ve üzeri eczacılar suanda 50 bin ve üzeri basogretmeler suanda ekdersle beraber 40 bin civarı hakim savcılar şuanda 65 civarı almaktalar. Muhendisler suanda 30 bin gibi düşük ücretler almakta sizler gibi. Ayrıca teknik işçiler suanda eklerle beraber mühendisleri geçenler var bu konuda da adaletsizlik giderilmeli.
BEĞENME
0
CEVAPLA