Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam taleplerinin yanı sıra tayin hakkı, meslek kodu mağduriyetinin çözülmesi, gelir vergisinde düzenleme gibi taleplerde bulunuyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor.
Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.
Tüm Enerji Çalışanları Platformu da yaptığı açıklamayla enerji işlerinde çalışan işçilerin zam talebine ve çalışma şartlarına dikkat çekti:
3 Ocak'ta kamuda memur zammı yüzde 49 ile belli olmasıyla birlikte kamuda çalışan 750 bin kamu işçisi ücretleri çok geride kaldı.
Bunun nedeni 2023'te kamu işçi sözleşmesi yapılırken memur geride kalmasın diye memura seyyanen 8000 TL zam verilmesi. 2024 memur sözleşme gereği tekrar zam aldı ve kamu işçisinin ücretleri enflasyon şartlarında 10 bin tl geride kaldı.
Enerji sektöründe çok tehlikeli, ölümle burun buruna çalışan, iş gereği direğin tepesinde çalışan kamu işçisi aynı işyerinde kurumda masa başında çalışan memur maaşlarının çok gerisinde kaldı. Bizler memur arkadaşlarımız az zam alsın demiyoruz. Bize de 2023'te memura yapılan gibi ek protokol ile seyyanen zam yapılarak refahta birleşelim diyoruz.
Kamuda enerjide, silah sanayide çalışan işinde uzman, teknik 20 yıllık 30 yıllık kamu işçisi maaşı çok düşük. Durum böyle giderse iş yerinden istifa etmeyi düşünen arkadaşlarımız var.
Aynı zamanda kamuda çalışan işçilerin sözleşme gereği bir kısmı ocakda bir kısmı martta zam almaktadır. Aylık açıklanan enflasyondan etkilenmemek için sözleşmemizin Ocak ayında başlamasını talep ediyoruz.
Vergide çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alınmaktadır. Vergide yüzde 15,20,27 dilimlerinden olumsuz etkileniyoruz . Vergi dilimlerinin sabit ve adaletli olmasını istiyoruz.