"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Kamu işçilerinin meslek kodu ve tayin hakkı mağduriyeti çözüme kavuşacak mı?

Kamu işçilerinin meslek kodu ve tayin hakkı mağduriyeti çözüme kavuşacak mı?

Meslek kodunun güncellenmemesi ve tayin hakkı sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlar, sorunun çözümü için gerekli adımların atılmasını bekliyor.

Meslek kodunun güncellenmemesi ve tayin hakkı sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlar, sorunun çözümü için gerekli adımların atılmasını bekliyor.

MESLEK KODU

Çeşitli mesleklerin sınıflandırılması ve standartlaştırılması için kullanılan numaralı kodlara meslek kodları denir. Her bir meslek için benzersiz bir kod atanır ve bu kodlar genellikle istatistiksel veri toplama, istihdam analizi, mesleklerin takibi ve raporlaması gibi amaçlarla kullanılır.

Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Meslek kodu, kamu görevlileri ve kamu işçileri için geçerli olduğu gibi özel sektörde görev yapan personel ve işçileri de kapsıyor. Personellerin ya da işçilerin meslek kodlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirip bildirilmediği e-Devlet sistemiyle öğrenilebilir.

Meslek kodu uygulaması, sağladığı yararlar açısından önemli olsa da birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bu sorunlar çalışanların görevlerinde değişiklik yapmalarıyla başlıyor. Görev değişikliği yapmalarına rağmen meslek kodunun güncellenmemesi sebebiyle sorun yaşıyor.

Çalışanların görevi ne kadar değişirse değişsin, meslek kodları aynı kalıyor. Bu durum, çalışanların gerçek yetenekleri ve sorumluluklarına uygun bir şekilde değerlendirilmesini engelliyor. Sorun, çalışanların ilk atandıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir görev yapmalarına rağmen aynı kalmasından kaynaklanıyor.

TAYİN HAKKI 

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) tarafından getirilen en önemli sorunlardan biri, tayin yasağıdır. Yıllardır kamu kurumlarında görev yapan ve 696 sayılı KHK ile kadro kazanan işçilerin tayin hakkı bulunmamaktadır. Bu durum, ailelerin ayrılmasına ve eşlerin, çocukların uzak bölgelerde görev yapmasına yol açmaktadır. Bu ayrılıklar, kamu işçileri arasında huzursuzluğa neden olmaktadır.

Bu sorunun acilen çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Aynı görevde bulunan ve aynı kurumda çalışan işçiler arasındaki statü farkından kaynaklanan bu tür sorunların ortadan kaldırılması şarttır. İş barışını bozan ve eşitlik ilkesine aykırı olan bu haksızlığın bir an önce giderilmesi gerekmektedir.

KAMU İŞÇİLERİNDEN ÇAĞRI

Meslek Kodu ve Tayin Mağdurları Platformu:

Kamu İşçilerinden (696 khk+işkur) mali külfeti olmayan, eşitlik ve hak kaybımızın sona erdirilmesi adına açık ve net talebimiz; 

  1. Tayin Hakkı: Aile bütünlüğümüzün korunması, yuvalarımızın dağılmaması adına bu haklı talebiz karşılanmalıdır.
  2. Meslek Kodu Güncellenmesi: Yıllarca fiilen yapılan işe uygun MESLEK KODU güncellenmesini talep ediyoruz. Ayrıca yerinden çekilen arkadaşlarımızın da eski işlerine geri döndürülüp uygun meslek kodu verilmelidir.

Bu sorunların giderilmemesi işçilerin işsiz kalmasına neden oldu/olacaktır. Geri plana atılacak basit gibi görünen sorunlar değildir. Ricamız ivedilikle çözüme kavuşturulmasıdır. 

Henüz çözüm için somut bir adım atılmadı ancak mağdur olan birçok çalışan bu konuyla ilgili düzenleme beklemeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *