Kamu kurumları ve KİT'lerde çalışan mühendislerin, işçi olarak istihdam edilmeleri ve sonradan mühendislik diploması kazanmaları durumunda işçi mühendis kadrosuna atanmamaları gündemde büyük bir sorun olarak yer alıyor. 2015 yılından itibaren çeşitli nedenlerle işçi statüsünde çalışmaya başlayan mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği pozisyonlarda görev yapamamakta, ilgili eğitimlere ve toplantılara katılamamakta ve bu haklardan mahrum kalmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nda herhangi bir kariyer engelleyici madde bulunmamakla birlikte, bu durum mühendislerin mesleki gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Kamu kurumlarına atanarak işçi olarak çalışmaya başlayan, ardından mühendislik diploması elde eden mühendisler, işçi mühendis kadrosuna intibaklarının yapılmaması nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır.
Mühendisleri intibak talep ediyor!
Bu durum, kamu kurumlarındaki mühendislerin kariyerlerinin etkilenmesine ve mesleklerinin gereğini yerine getirememelerine yol açmaktadır. Mühendislerin intibak taleplerinin dikkate alınarak işçi mühendis kadrosunda çalıştırılmaları, adaletin sağlanması ve mesleklerinin gereğinin yerine getirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Mühendislerin intibak taleplerinin karşılanması, mesleklerinin gerektirdiği pozisyonlarda çalışma haklarına saygı gösterilmesi ve kamu hizmetlerine daha etkili bir şekilde katkı sağlamalarına olanak tanıyacaktır. Bu nedenle, mühendislerin intibak talepleri kamu gündeminde önemli bir konu olarak yer almaktadır.
Milletvekili Gürer'in kanun teklifi komisyonda!
Öte yandan 6 Ekim 2023 tarihinde Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyona geçirildi. Kanun teklifinin genel gerekçe kısmında ise şu ifadeler yer aldı:
"Kamu kurumlan ve KİT'lerde (Kamu İktisadi Teşebbüs) çalışan mühendisler, 2015 yılından itibaren çeşitli gerekçelerle iş sözleşmesine dayalı olarak 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi personel olarak alınmaktadır. Ancak, kamu işçisi olarak istihdam edilen ve sonradan mühendislik diplomasına hak kazanan kamu işçileri, işçi mühendis kadrosuna alınmamaktadır. 4857 İş Kanunu'nda işçilerin görevde yükselmesini engelleyici bir madde veya kanun hükmü bulunmamaktadır. Ancak, kamu kurumlarında çalışan bu işçiler, branşlarında uzman olmalarına rağmen çeşitli nedenlerle işçi mühendislik kadrosuna intibakları yapılmamaktadır.
Özellikle T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, TEİAŞ ve MSB'ye bağlı TSK Fabrikaları gibi kamu ve KİT kurumlannda çalışan işçilerden mühendislik fakültesini bitirenler, gerekli intibak işlemleri yapılmadan işçi mühendislik kadrosuna geçirilmemektedir. Bu durum, bu işçilerin mesleki yetkirüiklerinin ve unvanlannm gereğince kullamlmasım engellemekte, uygun pozisyonlarda çalışmalarım zorlaştırmaktadır. Aynca, meslekleriyle ilgili toplantılara, seminerlere ve eğitimlere katılmalarım da kısıtlamaktadır. Bu nedenle, kamu kurumlarında çalışan işçi mühendislerin intibak taleplerinin yerine getirilmesi ve işçi mühendis kadrosunda çalıştırılmaları, devlete mali bir yük getirmeyeceği göz önünde bulundurularak önemlidir. Bu düzenleme, hem işçilerin haklarım koruyacak hem de kamu hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır."
İşçilerin mühendislik kadrosuna geçirilmesiyle ilgili kanun teklifinin ayrıntılarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.