Kamu kurumlarına bağlı çalıştıkları firmalarda, işçilerden daha az maaş alan kamu mühendisleri özlük haklarının yetersiz olmasından dolayı iyileştirme ve ek zam gibi talepleriyle sık sık sosyal medya platformlarında etkinlikler düzenleyerek yetkililere sesleniyor. Aldıkları eğitiin boşa gitmemesi için hükümetten istihdam yaratılmasını ve çalışma şartlarının düzenlenmesini talep ediyorlar.
Çalışanların mesleğe teşvik edilebilmesi ve performansta artış gözlenebilmesi için özlük haklarında iyileştirme yapılmasnı istiyorlar. Çıkartılması istenen Mühendislik Meslek Kanunun'da yapılan işlere kayıtsız kalınmaması bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinden sonra bölgesinin yeniden düzenlenmesinde aktif olarak rol almak isteyen mühendisler, güvenilir yaşam alanlarının düzenlenmesi konusunun işin uzmanlarına bırakılması gerektiğini belirtiyor. Yıllardır prosedür olarak görülen mühendislerin mesleki olarak alacağı kararlara dair hukuki korumanın mevzuatlara işlenmesi gerektiğini ifade eden kamu mühendisleri Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasını talep ediyor.
KAMU MÜHENDİSLERİ NE İSTİYOR?
Kamu Mühendisleri Platformu, çalışma şartlarından memnun olmayan binlerce kamu mühendisinin talebini şu şekilde sıralıyor:
Kamu Mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için aşağıda yer alan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
1- Kamuda çalışan tüm mühendislere “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, bu kalemin en düşük mühendis maaşını 30.700 TL olan yoksulluk sınırının üzerine çıkaracak şekilde düzenlenmesi ve memur maaş artış oranlarına göre güncellenmesi gerekmektedir.
2- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi gerekmektedir.
3- Kamuda çalışan tüm mühendislerin Ek ödemelerin (dengimiz olan hakim-savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) arttırılması gerekmektedir.
4- Tüm gelirlerin emekliliğe katkı sağlamasını ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin (en az 15.000 gösterge) yapılması gerekmektedir.