Kamu kurumlarında çalışan kiralık araç şoförleri, kadro hakkı için mücadele ediyor. Sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden etkinlikler düzenleyerek hükümete seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Farklı iletişim kanallarından destek arayan şoförler, kadro hakkı elde edene kadar vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.
Taşeron şoförler kadro istiyor
Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan binlerce şoför, son yapılan kadro düzenlemesinden yararlanamadı. Bu durum şoförleri büyük bir hayal kırıklığına soktu. Kiralık araç şoförleri, kendilerinin de asıl işi yaptıklarını ve kadro hakkı talep ettiklerini belirtiyorlar.
Kamu kurumlarında araç ihtiyaçları kiralama yöntemiyle karşılanıyor. Kiralık araçların şoförleri de taşeron statüsünde çalışıyor. Bu şoförler, makam şoförlüğü, 112 acil, evde sağlık hizmetleri ve hasta nakil ambulanslarında da görev alıyor. Sözleşme sonunda şirketler değişse de şoförler aynı işi yapmaya devam ediyor. Ancak yeni düzenlemede, yaklaşık maliyetin yüzde 70'in altında kalan şoförler kadro kapsamına alınmadı. Şoförler, bu adaletsizliğin giderilmesini ve kendilerine de kadro verilmesini istiyor.
Kamu Şoförlerinin Kadro Sorunu
Kamu kurumlarında çalışan şoförler, kadro verilme konusunda büyük bir adaletsizlikle karşı karşıyadır. Kiralık araç şoförleri, "taşeron statüsünde" çalıştıkları için kadroya geçememektedir. Bu durum, onların sosyal güvenlik haklarından ve emeklilik haklarından mahrum bırakmaktadır.
Öte yandan, Başbakanlık bünyesindeki 113 şoför, özel bir kanun hükmünde kararname ile kadroya alınmış ve farklı bakanlıklara dağıtılmıştır. Bu uygulama, kamu sektöründe görev yapan diğer şoförlerin haklı isteklerini ve umutlarını yok saymaktadır.