"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2824 %0.06
37,1297 %0.01
2.484.572 %1.757
3.062,44 0,19
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Kamuda çalışmanın önündeki engel: 35 yaş sınırı kaldırılacak mı?

Kamuda çalışmanın önündeki engel: 35 yaş sınırı kaldırılacak mı?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmanın önündeki engel olan 35 yaş sınırı kaldırılacak mı, hükümet konu hakkında hangi adımları atacak?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmanın önündeki engel olan 35 yaş sınırı kaldırılacak mı? Getirilen yaş sınırı binlerce memur ve memur adayının kariyerlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çeşitli bölümlerde bu kısıt kaldırılmış olsa bile bazı alanlar için bu şartın halen devam etmesi, istihdam konusunda ciddi sorunlar teşkil etmektedir.

Devlet kurumlarında kadrolu yada sözleşmeli olarak çalışan vatandaşların en büyük sorunlarından biri olarak görülen 35 yaş engelini kaldırmak için hükümet somut adımlar atmadı.

Gelişen ve Değişen, Türkiye şartlarında, emeklilik yaşı her yıl düzenli olarak artırılırken, 35-40 yaşlarında olan birinin 25-30 yıl aktif çalışma hakkı bulunmaktadır. Kamuda 35 üst yaş sınırının kaldırılması gündeme gelmezken, kurumlar yaşı ilerleyen vatandaşları işe almamaktadır.

Geçmiş yıllarda öğretmen ve akademisyen alımlarında, KPSS bazı B grubu personel alımlarında yaş şartı kaldırılmıştı. Ancak KPSS A grubu alımları, banka alımları gibi istihdam süreçlerinde 30-35 yaş sınırının devam etmesi, çeşitli sebeplerle sınavlara geç girmek zorunda kalan adayların, kariyerlerinin en verimli dönemlerinde mesleklerini icra edememelerine sebep olmaktadır.

35 YAŞ SINIR NEDİR?

Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.

Devlet memuru olmak için KPSS sınavına girmek yeterli değildir. Memur olmak için koyulmuş olan şartlara uygunlukta söz konusu olarak göz önüne alınmalıdır. Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır.

Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır. Devlet memuru olmak isteyenler için 657 sayılı kanunun 40. Maddesinde "18 yaşını tamamlayanlar ve herhangi bir meslek okulunu veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olma ve mahkeme kararı ile ergin olmak (yargısal erginlik) şartıyla atanabilirler." yazmaktadır. KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.

35 YAŞ ÜSTÜ SINIRI KALKACAK MI?

Günümüzde birçok vatandaşın üniversiteden mezun olduktan sonra farklı alanlar için iş başvurularında bulunması, iş sahibi olana kadar belli bir süre işsiz kalması, bazı iş deneyimlerinin başarısız olması sonrasında devlete atanma isteği ve bunun getirmiş olduğu hazırlık süreci, insanların kariyerleri için yıllarını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Yaşanan bu süreçler sonrasında adaylar, ancak belli bir yaşa geldikten sonra bazı imkanlara kavuşma fırsatı yakalarken, bu fırsatın da yaş şartı sebebiyle değerlendirilemiyor olması, en verimli yılların hayalin ötesine geçememesine yol açmaktadır.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal, kamuda istihdamın önündeki yaş sınırlaması engelinin kaldırılması için çağrıda bulundu.

Aydal, “Hukuki, sosyal, bilimsel gerekçeler ve ülke çıkarları düşünülerek 35 yaş sınırı ile ilgili teamüllerin acilen gözden geçirilerek kaldırılması gerekir” dedi. Kamuda 35 yaş sınırına takılanlar, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili ve ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal'ın, konunun Meclis'e taşınarak çözüm getirilmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *