Öz Taşıma İş ile Port (Sürat) kargo arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
İmza töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, konuşmaya başladı. Toruntay, sendikalaşmanın öneminin altını çizerken sendika olarak çalışanlar için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Konuşma Sürat Kargo Başkanı ve Hak-İş Başkanvekillerinin açıklamalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından zam oranı yüzde 49 olarak belirlenerek imzalar atıldı.
Sürat Kargo çalışanlarının ve Hak-İş'e bağlı Sendika temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen tören hediye takdimi ile sona erdi.
Sözleşmenin imza töreninde, Öz Taşıma İş Sendikası Başkanı Mustafa Toruntay, Sürat Kargo'nun Genel Müdürü ve yardımcıları, Hak-İş Genel Başkanvekili Osman Yıldız, Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, Öz Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Kudret Örgel, Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman katılım sağladı.
İşçi Haber ekibi olarak imza törenine katılım sağlayarak Öz Taşıma İş Sendikası Başkanı Mustafa Toruntay mikrofon uzattık. Toruntay, muhabirimizin sorularını yanıtladı.
1- Bilindiği gibi Sürat Kargo ile ilk defa Toplu İş Sözleşmesi imzalanıyor, bu süreç hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uzun bir süreç oldu, Sürat Kargo örgütlenebilmesi yaklaşık 8-9 aylık bir zaman dilimine tekabül ediyor. Tabi, Sendikacılıkta örgütlenme hiçbir zaman kolay olmuyor, örgütlenmenin önündeki zorlukları biliyoruz. Ancak sevindirici bir tarafı şu ki örgütlenme hiçbir zaman kolay olmuyor ama çok şükür sonuç kısmına geldik. Toplu İş Sözleşmesini imzaladık, en büyük sevincimiz ise hiçbir arkadaşımız bu süreçte işinden olmamasıdır.
2- Genel sorunları ve mevcut ekonomik koşulları göz önünde bulundurduğumuzda yapılan zam işçilerin beklentilerini karşılamış mıdır?
Bir sendikacı olarak, bahsettiğiniz durumları gözlemliyoruz. Yapılan anket sonucunda üyelerimizden aldığımızı bilgiler doğrultusunda bir toplu sözleşme imzalamaya çalışıyoruz. Ancak kargo sektöründe ilk defa bir Toplu İş Sözleşmesi imzalanıyor ve bu başarı sendika çatısı altında Öz Taşıma İş Sendikası çabası ile gerçekleşti.
3-Işçi ve işveren arasında köprü konumundasınız, bu sürecin zorluklarından bahseder misiniz?
Önemli olan hakemlik ya da köprü noktasında, yeter ki bu işte yolda birlikte yürüdüğünüz ve karşıdan da emeğe saygı gösterildiği takdirde tüm zorlukları aşıyorsunuz. İşverenimiz de çalışanların hakkını verdiği noktada elinden geldiğince bonkör davranmaya gayret etti.
4- Hak-iş konfederasyonuna bağlı bir sendika olarak işçilerin örgütlenmesini nasıl sağladınız?
Örgütlenme her zaman zordur ama çalışılan sektörlerde Hak-İş'e bağlı kardeş sendikalarımızın olduğu gibi biz de elimizden geldiğince kendi sektörümüzde bütün zorlukları göz önüne alarak, ev ev kapı kapı dolaşarak bu örgütlenmeyi tamamlamaya çalışıyoruz. Hiçbir şey kolay değil, önemli olan çalışma azmini ve sendikal mücadeleyi bütün çalışanlara yayabilmek, sendikaya üye yapabilmektir. Bunun için de gece gündüz çalışıyoruz.
Röportajın tamamını linke tıklayarak YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz