"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.232.028 %-0.201
İşçi Haber İşçi Haberleri KİT taşeron işçileri: Eğer kamuda tasarruf isteniyorsa, taşeron işçilere kadro verilmeli

KİT taşeron işçileri: Eğer kamuda tasarruf isteniyorsa, taşeron işçilere kadro verilmeli

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan taşeron işçileri, KİT-DER çatısı altında örgütlenerek yetkililere çağrıda bulunmaya devam ediyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Taşeron işçi, kamu kurumları ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu hizmetleri, kendi bünyesinde istihdam etmek yerine başka şirketlerden hizmet alarak karşılayan bir çalışma modelidir. Ancak taşeron işçiler, kadrolu çalışanlara göre daha düşük maaş ve sınırlı özlük haklarıyla çalışmakta, bu durum da onları ciddi şekilde mağdur etmektedir.

2018 yılında yapılan düzenlemeyle birçok taşeron işçi kadroya alınmış olsa da, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve belediyelerde hala yaklaşık 90 bin taşeron işçi kadro beklemektedir. Taşeron işçiler, "Eğer kamuda tasarruf isteniyorsa, taşeron işçilere kadro verilmeli ve taşeron firmalar devre dışı bırakılmalıdır" diyerek taleplerini yineliyor.

Mevcut ekonomik şartlar altında geçim sıkıntısı çeken taşeron işçiler, kadroya geçmeyi umuyor. Haklarını savunmak ve taleplerini duyurmak için sosyal medyada etkinlikler düzenleyen taşeronlar, çeşitli platformlarda da seslerini yükseltiyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde çalışan taşeron işçilerin haklarını korumak amacıyla kurulan KİT-DER, kadro hakkı için çalışmalarını sürdürüyor.

KİT TAŞERON İŞÇİLERİ: ZOR DURUMDAYIZ

KİT-DER Genel Başkan Yardımcısı Selim Ülger, kamu iktisadi teşebbüslerinin 19 KİT kurumundan oluştuğunu belirterek, "Kadro alamayan yaklaşık 90 bin işçi ile derneğimizi kurduk. Yaklaşık bir yıldır kadro talebimizi dile getiriyoruz. Bakanlarımızla görüştük, ancak hala olumlu bir sonuç alamadık. Zor durumdayız" dedi.

Ülger, maaşlarının 17 bin lira ile 25 bin lira arasında değiştiğini belirterek, "Ankara gibi bir şehirde en düşük ev kirası 15 bin lira. Geçinemiyoruz. Hükümetten en azından kat sayı farklarının güncellenmesini ve kadro talebimizin bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz" difadelerini kullandı.

Taşeron kamu iktisadi teşebbüsleri işçileri

Derneğin hukuk müşaviri Avukat Kerim Bahadır Ertaş ise, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçemeyen işçilerin durumuna dikkat çekti. "Daha önce yapılan çalışmalar sonucu bakanlarımız söz verdiler, ancak hala bir sonuç alınamadı. Aynı kurumda aynı işi yapan bir taşeron işçi, kadrolu bir çalışandan iki kat daha az maaş almakta. Bu durum hukuksuzluğa yol açıyor ve gerekli hukuki adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Taşeron işçilerin kadro talepleri, sadece ekonomik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda haklarının korunması açısından da hayati önem taşıyor. Çalışma hayatında adaletin sağlanması için yetkililerin bu mağduriyetleri bir an önce gidermesi bekleniyor.