EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.
Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.
Birçok mecrada yetkililere seslenerek basın açıklamasında bulunan staj ve çıraklık mağdurları Konya'da da hak mücadelesi peşinde koşmaya devam ediyor.
Konyalı staj ve çıraklık sigortası mağdurları, “Staj-Çıraklık Sigorta Başlangıcı Olsun” kampanyasını sürdürüyor. STK ziyaretleri, çalıştaylar, televizyon programları ve sosyal medyada kampanya yürüten staj ve çıraklık sigortası mağduru emekçiler, iktidar ve muhalefet partilerine ziyaret edip seslerini duyurmaya çalışıyor. Gerek iktidar ortaklarından gerekse muhalefetten destek alan staj ve çıraklık mağdurları son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'nin yeni yüzyılında bu mağduriyeti biran önce çözüme kavuşturacağına inanarak müjdeli haber bekliyor.
“EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN SİGORTA HAK KAYBIDIR”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı İmdat Yüğrük, meslek liselerinin ara eleman ihtiyacını karşıladığını belirterek, Konya gibi sanayisi gelişmiş bir ilde buna ihtiyaç olduğunu söyledi. Yüğrük, “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı şu zorlu günlerde hem velileri hem de öğrencileri meslek liselerine özendirip teşvik etmek şarttır.” dedi.
''CUMHURBAŞKANIMIZDAN MÜJDE BEKLİYORUZ''
Özellikle staj ve çıraklıkta yapılan fiili çalışmaya dayalı sigortanın emekliliğe başlangıç sayılmamasının büyük bir hak kaybı olduğunu belirten Başkan Yüğrük; “Staj ve çıraklık sürecinde yapılan sigorta emekliliğe başlangıç sayılmalıdır. Bir ülkenin gelişmesi, ilerlemesi için doktora, avukata, mühendise ihtiyacı olduğu kadar çok iyi eğitim almış ara elemana da ihtiyacı var. Konya’da gerek iktidar ortaklarından gerekse muhalefetten destek alıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'nin yeni yüzyılında bu mağduriyeti biran önce çözüme kavuşturacağına inanıyoruz. Kendisinden müjdeli haber bekliyoruz. ” şeklinde konuştu.
''STAJ SİGORTASININ GEÇMEDİĞİNİ BİLSEYDİM; ÇALIŞIR, KENDİ SİGORTAMI BAŞLATIRDIM''
Konya Fatih Endüstri Meslek Lisesi elektronik bölümünde öğrenci iken 1991 yılında zorunlu staj yapan Zekeriya Bekdik, haftanın iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi.
Ticaret Lisesinde öğretmenlerinin kendilerine verilen Sigorta Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ” Bu SSK kartı ile sigortanız başladı. Bunun değerini emekli olurken anlayacaksınız dediler. Ama hiçte öyle olmadı.” diyen Bekdik, kendisi ve yüzbinlerce arkadaşının büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydeden iki çocuk babası Bekdik, “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj sigortası mağdurlarına borçlanma hakkı verilerek staj, sigorta başlangıcı sayılmalı. Şuanda SGK’daki sigorta numaramız, stajda bize verilen numaradır. E-Devlette gözüken işe ilk giriş tarihi de staj başlangıç tarihimiz ve her ne hikmetse bu emeklilikte sayılmıyor. ” açıklamasında bulundu.